Sportsjournalist morten Hausborg mener, at han muligvis er verdens kedeligste menneske, for han foretager sig ingenting. til gengæld arbejder han hele tiden og føler sig alligevel meget sjældent stresset.

Morten Hausborg tjener til livet, lejlighed og kolonihaven i 8920 Randers NV ved at sætte ord på dét, han oplever på idræts- arenaer verden over. Hans chef på DR Sporten kalder ham en sportsentertainer, hans fans – omkring 10.000 følger ham på Twitter – kalder ham Hausborg, mens han definerer sig selv som en ”historieformidlende humoristisk kommentator med et bredt sprogligt repertoire.”

”Ret tidligt fandt jeg ud, at jeg var nødt til at definere hvilken form for kommentator, jeg ville være. Jeg skulle kigge på mig selv og finde ud af, hvad der interesserede mig. Jeg er nødt til at være ærlig. Jeg kan ikke være noget, jeg ikke er. Jeg skal formidle og underholde. Og det er derfor, at jeg har arbejdet helt bevidst med at skabe min egen personlige stil. Det er nødvendigt for, at arbejdet skal forblive interessant”, forklarer Morten Hausborg og tilføjer:

”Folk har en idé om, at jeg er helt skudt i låget med sport. Og det er jeg altså ikke. Jeg er interesseret i formidling. Da jeg var dreng, læste jeg sportsbøger og vidste, hvor der var OL i 1924, og hvem der vandt medalje i fægtning. Det kunne jeg dengang, det kan jeg ikke mere.”

Fandt på historier i bassinet

Som dreng svømmede Morten Hausborg også. Han svømmede rigtig meget. Da han som 7-årig hoppede i bassinet, viste det sig straks, at han havde talent. Som 10-11-årig trænede han mandag til lørdag, og passede det ind, var der også nogle træningspas om morgenen. De mange baner i blåt vand blev omsat til både DM-medaljer, danske rekorder samt et ophold på University of Georgia i USA.

”I USA trænede vi op til 40 timer om ugen. Der blev ikke tænkt på restitution. Hvis ikke det gjorde ondt, var det ikke godt. Jeg spurgte en gang en amerikansk svømmer, hvad det skulle være godt for, at han strakte ud på en helt overdreven måde. Han svarede, at det gjorde ondt, så det var godt for noget. Jeg stoppede med svømning, da jeg var i begyndelsen af 20’erne. Jeg var brændt ud og slidt op. Mest mentalt”, fortæller Morten Hausborg, der begyndte at svømme igen for et par år siden.

Nu svømmer han tre kilometer hver anden dag, og hver anden dag snører han løbeskoene og løber otte til 12 kilometer med en eller anden NFL-podcast i ørene. Disciplinen fra svømningen i de unge år holder ved, og når han rejser til udlandet, skal hotellet altid ligge, så der er mulighed for at løbe og rigtig gerne i nærheden af en svømmehal.

”Motion er ekstremt vigtigt for mig. Får jeg ikke motioneret, føler jeg mig ikke 100 procent. Så har jeg det ikke godt med mig selv. Jeg føler mig enormt sjældent stresset. Det hænger meget sammen med, hvor meget jeg motionerer. Det holder mig i balance. Når jeg får motioneret, så er stressen brændt af”, siger Hausborg.

En lettere tone i radioen

I vandet var det ikke kun svømmeteknikken, som talentet Hausborg trænede. Historier blev skabt, og fantasien blev udviklet, når han lå og kiggede ned på bassinets fliser. Det gavner ham i dag, når han som sportskommentator med sit sprog som værktøj skal formidle dét, han ser. Til et publikum, der lytter.

”Der er et andet publikum på radio end på tv. Det er meget, meget sværere at kommentere på tv. Publikum dér er meget mere kritiske. Hvis de virkelig ville se kampen, så var de på stadion. At høre kampen i radioen er deres sidste mulighed. De er sådan set tilfredse med at høre stillingen. Jeg kan jo ikke på P3 gå ind i en lang, dyb taktisk analyse. Der er en lettere tone. Hvis jeg kommenterede på tv, som jeg gør på radio, ville jeg blive haglet ned. Sportsfanatikerne og dem, der går op i sport, ville føle, at jeg tog pis på det hele”, siger Hausborg.

”For mig er sport sjovt. Jeg er helt med på, at der er nogen, der tager det enormt alvorligt. Jeg giver også sporten den respekt, den skal have. Jeg sidder jo ikke og tager pis på spillerne. Men der skal også være en tone i retningen af, at vi har det squ meget sjovt, mens vi ser det hér.”

Dit sprog er en muskel

Morten Hausborg er blevet opdraget til, at arbejdet skal gøres først, og for ham er der altid arbejde. Hjemme i lejligheden og i kolonihaven går han rundt og taler med sig selv. Om alt.

”Jeg har altid kommenteret meget. Det handler om, at dit sprog er en mu- skel, som du træner op, så den bliver stærkere. Det gør du ved at gå rundt og kommentere. Du arbejder med tempoet, finder den rigtige intonation. Alle burde øve sig i at kommentere. Det udvikler sproget, og det giver selv- tillid, når du skal holde den store tale”, konstaterer Hausborg.

”Hvis jeg ved, at jeg kan stå og kommentere hjemme i mit køkken i 60 sekunder uden at skulle søge efter ord, så ved jeg, at jeg også kan kommentere i 60 sekunder i en fodboldkamp, selv om der ligger en spiller skadet.”

Langt fra Aarhus Stadion

I august 2011 tog Morten Hausborg orlov fra DR Sporten for at tage til Afghanistan som presseofficer. I midten af firserne var han sergent og reserveofficer, så da muligheden for at prøve kræfter med noget helt andet end 1-0-og-tilbage-til-studiet dukkede op, tog Hausborg afsted.

”Det er vigtigt, at jeg udsætter mig selv for nogle anderledes ting. For at vride min tankegang. Jeg mente, at hvis jeg arbejdede med helt andre emner på en helt anden måde, ville jeg udvikle mig. Det holdt stik.”

En 21-årig soldat mistede livet, og det var Morten Hausborg, der skulle skrive et udkast til et kondolencebrev til den afdøde soldats familie.

”Dér er du pludselig langt væk fra Aarhus Stadion. Hvilke ord kan du sætte på et stykke papir, der på en eller måde vil kunne gøre noget som helst lettere i den anden ende hos nogle forældre, der har mistet deres søn på 21. Det er dælme op ad bakke”, siger Morten Hausborg.

Blev mere fandenivoldsk

Hjemme igen gjorde oplevelserne, at han ændrede sin måde at kommentere på. Han blev mindre forsigtig og mere fandenivoldsk.

”Soldaten havde ofret alt for det, han troede på, og det, han gerne ville, så skal jeg ikke sidde på Aarhus Stadion og være bekymret for, om nogen bliver sure over det, jeg siger. Der er det andet så stort, og min lille verden er så fucking ligegyldig.”

At Morten Hausborg gerne kaster sig ud på dybt vand som kommentator er tydeligt for enhver. Han sætter ord på alverdens idrætsgrene og begivenheder, så længe ét kriterie er opfyldt.

”Det eneste, det handler om for mig, er, at det er ægte. Det er intet problem for mig at kommentere Superliga, Rigtige Mænd Løbet, DM i hotdogspisning, kvindehåndboldkamp eller en U12 kamp i fodbold. Ser jeg nogle børn spille fodboldkamp, når jeg er ude og løbe, så stopper jeg op. For mig er det ægte. Jeg elsker, at folk helhjertet går ind i et eller andet, udelukkende fordi de elsker det, og at det ikke har noget med penge at gøre.”

Og drømmeopgaven som kommentator?

”VM i koneløft i Finland kunne jeg godt tænke mig at kommentere. Det lyder som et arrangement, hvor der vil være enormt meget for mig. Der er historiefortællingen og det beskrivende. Jeg har en idé om, at en stor del af publikum er påvirket af spiritus. Det ville være en ønskeopgave”, siger Hausborg - muligvis ”verdens kedeligste menneske.”

Pernille Fløjstrup Andersen
Pernille Fløjstrup Andersen
Kommunikationskonsulent

Morten Hausborg

Uddannet journalist, Danmarks Journalisthøjskole i 1992.

Har været ansat på Randers Amtsavis, Kanal 94 DR i Vejle og DR Radio Fyn. Kom i 1999 til DR Sporten.

Var fra 1976 til 1982 én af landets bedste svømmere, vandt DM-titler og satte danske rekorder i 200, 400 og 1.500 meter fri.

Bor i lejlighed i Randers NV sammen med sin hustru og to teenagesønner. Har kolonihavehus og ser efter eget udsagn enormt meget Netflix og HBO Nordic.

Han bruger mindst en time om dagen på NFL (amerikansk fodbold). Læser primært bøger, der handler om NFL i 60’erne og 70’erne. Når han løber, har han podcast om NFL i ørerne.

Favorithold: NFL-holdet Green Bay Packers og Premier League-holdet, Stoke – ”det er sådan et godt stabilt hold, hvor der aldrig er noget at glæde sig over”.