Kvinder kan stort set vælge og vrage, når de skal finde en motionsform. Og det benytter de sig af. Derfor er der plads til både Tæl Skridt og Ladies Mud Race på listen over motions- og idrætsaktiviteter til kvinder.

Kvinderne går i høj grad forrest som holdkaptajner, når der motiveres til at tælle skridt. Og kvinderne står også klar med hjælpende hænder, når halmballer og vandløb forceres ved Ladies Mud Race. Kvinder kan privilegeret vælge blandt mange forskellige ting, når de skal finde en motionsform.

”Kvinders tilgang til og definition af idræt og motion er bredere end mænds. Derfor har vi også en større palet at sprede os på. Vi kan konstatere, at kvinderne ikke holder sig tilbage, når der opstår nye idrætstrends. Der er i dag stort set ikke noget, som kvinder ikke må, og det benytter vi os af”, lyder det fra professor emeritus i idrætshistorie ved Københavns Universitet, Else Trangbæk.

Kvinder kan tåle rigtig meget

Da kvinderne i 1920’erne begyndte at dyrke atletik, som var en udpræget maskulin idræt, blev der tvivlet på, om kvindernes krop kunne holde til at kaste og løbe, og man diskuterede, om det var feminint, at kvinden var stærk, hurtig og havde konkurrenceinstinkt.

”Der er med tiden brudt så mange normer, og man har indset, at kvinder kan tåle rigtig meget. Mange kvinder vil gerne konkurrere i idrætten, men det betyder ikke det hele. Vi kan godt lide at motionere, og vi vil også gerne gøre det sammen med andre”, siger Else Trangbæk.

Det er kvinderne, der dominerer blandt deltagerne i Tæl Skridt-ugerne, hvor det bliver til mange gåture med kollegerne, familien og hunden, mens skridttælleren lystigt følger med. At kvinderne dermed får rørt sig uden at skulle trække i træningstøjet er blot en fordel.

”Det er enkelt at gå, og de motionsforskrækkede kan også være med. De kan måske endda tændes på bevægelse. For motionen er ikke synlig på samme måde, som hvis der blev tilbudt spinning på arbejdspladsen. Dér ville mændene i øvrigt helt sikkert dukke op”, siger Else Trangbæk og påpeger, at Tæl Skridt dækker flere behov hos deltagerne.

”Vi ved, at det er sundt at gå, og vi fokuserer på, at det skal være 10.000 skridt om dagen. Der er det individuelle aspekt, hvor vi lever op til et sundhedsideal, når vi går. Endelig er der kollektivet, som vi bliver en del af, når vi går sammen, og når vi er en del af et hold.”

Mudderløb er en oplevelse

I modsætning til Tæl Skridt er der i Ladies Mud Race mere fokus på oplevelsen. I 2017 har flere end 3.300 kvinder fået en oplevelse med at hoppe over, kravle under, krabbe sig frem og skvatte i mudder. Her løber enkelte for at komme først, men for størstedelen af kvinderne er ambitionen at gennemføre og more sig.

”Mange events har ikke sundhed som førsteprioritet. Her er Ladies Mud Race et eksempel. Det er en oplevelse for kvinderne, der vil prøve sig af og prøve noget forskelligt. Men sundheden ligger i baghovedet, og så er der sammenholdet, som bliver til i løbet af et løb, hvor man hjælper hinanden. Det skal man ikke undervurdere betydningen af”, siger Else Trangbæk, der har skrevet flere bøger, bl.a. ”Kvindernes Idræt – fra rødder til top".

Stærke kroppe tilladt

Ladies Mud Race begyndte som et testløb i Fredericia i 2016. I mange år havde det været mændene, der til Xtreme Mandehørm havde fået lov til at løbe gennem ild, vand og mudder. Men kvinderne ville også være med, selvom det er både hårdt og beskidt.

”Det er blevet tilladt, at kvinder har stærke kroppe, og at de bruger dem til mere kraftbetonede idrætsgrene. På den måde bliver grænser igen brudt, og kvinderne får endnu flere muligheder for at dyrke motion”, konstaterer Else Trangbæk.

Pernille Fløjstrup Andersen
Pernille Fløjstrup Andersen
Kommunikationskonsulent

Ladies Mud Race 2018

  • Billetter til de fire Ladies Mud Race blev sat til salg 1. december.
  • To døgn senere var der solgt i alt 3.600 billetter.
  • Fredericia: 1.500 pt. udsolgt
  • Aarhus: 800 pt udsolgt.
  • I Hillerød og Odense er der under 400 ledige pladser tilbage.