Firmaidræt på klubplan kendes fra omkring 1870’erne, hvor to københavnske roklubber fra manufakturfirmaerne M. E. Grøn og S. Seidelin kunne placeres først i firmaidrættens æra.

Af Poul Munk, medlem af Historisk Udvalg

Firmaidræt på sammenslutningsplan bliver derimod først aktuel et godt stykke inde i det efterfølgende århundrede. I 1921 bliver Firma-klubbernes Boldspil Union (FKBU) stiftet i København.

I 1927 blev handels- og kontorfolkene trætte af arbejdernes kontante tacklinger, og det kom til et brud i FKBU, der måtte se Handels- og Kontorstandens Boldspil Union (HKBU) organisere sig selvstændigt. HKBU skiftede senere navn til Københavns Funktionær Idræts Union (KFIU).

Efter krigsårene havde de to københavnske sammenslutninger for længst lagt skærmydslerne bag sig, som førte til bruddet i 1927, og fundet hinanden i et godt samarbejde, og man glædede sig over, at firmaidrætsideen også bredte sig ude i de større byer i provinsen. Tanken fødtes da også om at kontakte dem og forsøge at skabe et Firmaidrætsforbund.

Firmaidræt på landsplan

Søndag den 20. januar 1946 afholdtes på initiativ af københavnerne et stiftende møde i København, hvor også flere provinssammenslutninger deltog. Mødet blev holdt i Forsikringsselskabet HAFNIA’s mødesal i København, og den dag blev Dansk Firmaidræts Forbund en realitet.

Den første bestyrelsesformand, næstformand, kasserer og sekretær bestod dog også af fire ledere fra de københavnske unioner. Herudover var der deltagelse fra Århus, Odense, Slagelse, Nykøbing F, Holbæk og Nyborg.

DFIFs store nedtur

Efter næsten 25 års konstant fremgang og udvikling, kom DFIFs store nedtur – organisatorisk som medlemsmæssigt.

I 1970 meldte de nu tre københavnske idrætsunioner FKBU, KFIU og LTFU sig ud af DFIF. Københavnerne udgjorde på dette tidspunkt ca. 40 % af DFIFs medlemsskare, men formentlig på grund af både økonomiske og organisatoriske grunde, bl.a. i kraft af DFIFs stadige udvikling med flere og flere sammenslutninger bliver de københavnske unioners indflydelse decimeret, og de mente ikke, at de havde indflydelse på forbundets udvikling med samme vægt, som deres medlemsunderlag berettigede dem til.

Også fordelingen af tipsmidlerne spillede en rolle i Københavnernes forhold til DFIF. Både FKBU og KFIU var før stiftelsen af DFIF nemlig medlemmer hos De Danske Skytte- og Gymnastikforeninger (DDSG&I), hvorfra de hentede mange penge fra tipsoverskuddet, idet der var lavet en aftale om, at ingen firmaidrætssammenslutning kunne få del i tipstilskuddet fra begge hovedorganisationer.

Så med et slag forsvandt ikke kun de store sammenslutninger fra København, men også ca. 55.000 medlemmer.

De københavnske sammenslutningers brud med DFIF, fik dog ikke de langsigtede katastrofale følger, man kunne have forestillet sig. DFIF overvandt nedturen i løbet af få år, og var herefter tilbage på udviklingskurs igen.

Københavnerne med igen

Senere sonderinger mellem DFIF og de københavnske sammenslutninger om en genindmeldelse førte ikke i første omgang til noget resultat, og derfor stiftedes i 1987 Københavns Firma Sport, som straks blev tilknyttet DFIF, og lever i bedste velgående også i dag.

Året 1996 var året hvor DFIF fejrede sit 50 års jubilæum den 20. januar. Det var også på denne dag DGI’s formand Leif Mikkelsen i sin jubilæumstale proklamerede, at han syntes, at den københavnske firmaidræts naturlige ståsted måtte være Dansk Firmaidræt.
En udtalelse, som blev gjort til genstand for drøftelser på utallige møder mellem parterne efterfølgende.

Fra den 1. januar 1999 blev de tre københavnske firmaidrætsunioner igen fuldgyldige medlemmer af Dansk Firmaidræt. De tre unioner indtrådte med knap 90.000 medlemmer, ligesom der i aftalen var indbygget et garanteret samlet tilskud på ca. 2,6 mio. kr. over fem år, som fordeltes indbyrdes mellem unionerne efter aftale. Samtidig afleverede DGI 1% af idrættens samlede tips- og lottotilskud svarende til ca. 5 mio. kr. til DFIF.

Implementeringen af de københavnske unioner foregik på en fornuftig måde, og de er i dag fuldt integreret i forbundet og forbundets aktivitetstilbud.

Som bekendt fusionerede de to store unioner FKBU og KFIU fra 1. januar 2010 og LTFU blev omfattet af den nye Storkøbenhavnske Firmaidrætssammenslutning ”Firmaidræt Storkøbenhavn” pr. 1. januar 2013.