Til DM-ugens åbningsceremoni i Aalborg blev Mikael Olesen kåret som vinder af Kulturministerens Idrætspris 2023 for sit store arbejde som frivillig i Thy Fritid og Firmaidræt.

DM-ugen blev åbnet onsdag aften den 21. juni på Aalborg Portland Park inden kvindepokalfinalen mellem FC Nordsjælland og Fortuna Hjørring med tale af kulturminister Jakob Engel-Schmidt, hvor han uddelte Kulturministerens Idrætspris 2023. Ministeren stod på banen sammen med de tre nominerede til prisen; frivillig ildsjæl Mikael Olesen, paraatlet Lisa Kjær Gjessing og landstræner Bjarne Johansen samt Danmarks Cykle Union.

Prisen gik til foreningsildsjælen Mikael Olesen, som den aften i Aalborg var en tydeligt overvældet, glad og stolt thybo.

"Vi kan i den grad takke ildsjæle som Mikael Olesen for de høje medlemstal, som vores idrætsforeninger har. Mikael gør sin lokale forening til et bedre sted at være, får tingene til at hænge sammen og tager ansvar ved blandt andet at bidrage til ny hjemmeside, lave regnskab og skabe flere nye tilbud i sin forening. Jeg er glad for med prisen at kunne give ham et stort klap på skulderen. Mikael er en rollemodel for alle i og uden for det frivillige Danmark. Jeg håber, at andre kan blive inspireret af ham og gøre danske foreninger til et endnu bedre sted at være," siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt.

Et stærkt signal

Dansk Firmaidræt valgte tidligere på året at indstille Mikael Olesen til prisen, fordi vi mener, det er vigtigt at hylde den nye generation af frivillige, der skal være med til at skabe fremtidens forenings-Danmark.

"Det er et stærkt signal og stort rygstød til alle de engagerede frivillige ildsjæle, som gør en kæmpe indsats i vores foreninger og hver dag knokler for at skabe bevægelse, idræt og sammenhold for andre. Det er vigtigt, at vi tør hylde de lokale helte på den store scene - så prisen forhåbentlig kan bidrage til, at endnu flere får lyst til at bære frivillighedsfaklen videre i fremtiden. Stor tak til ministeren for at anerkende frivillige ildsjæle i firmaidrætten som Mikael Olesen. Det er så fortjent," siger Mette Mandrup, generalsekretær i Dansk Firmaidræt.

Ildsjælen Mikel Olesen

40-årige Mikael Olesen er på mange måder et mønstereksempel på en moderne frivillig, der bringer masser af kompetencer og handlekraft ind i foreningen - og som søger indflydelse. 

Siden Mikael Olesen blev frivillig i firmaidrætsforeningen Thy Fritid og Firmaidræt i august 2019, har han på rekordtid skabt positiv udvikling i fællesskabet på flere måder.  

Mikael Olesen kombinerer et liv som småbørnsfar med et krævende fuldtidsjob som ambulancefører - og altså en beundringsværdig indsats som foreningsfrivillig, hvor han er med til at gøre en forskel for andre mennesker lokalt i Thy.

"Personligt ser jeg denne pris som en kæmpe anerkendelse og skulderklap for det frivillige arbejde, jeg har lavet, og jeg håber, at min historie kan være med til at inspirere andre. Fordi uanset hvilket frivilligt arbejde, man laver, er alle brikkerne med til at gøre en kæmpe forskel, og tro det eller ej, men alle har en eller anden kompetence, som andre kan have glæde af. Så vær ikke bange for at udføre frivilligt arbejde, men se det som en personlig udvikling, der giver livsglæde og værdi - både til dig selv og til andre," siger Mikael Olesen, kasserer i Thy Fritid og Firmaidræt.

Mikael Olesen har som ny frivillig "revolutioneret" den strukturelle ramme om den nordvestjyske firmaidrætsforening ved blandt andet at:

  • udarbejde ny hjemmeside for foreningen
  • smidiggjort betaling, tilmelding og regnskab i foreningen - i sin rolle som kasserer
  • bidraget markant til at løfte det daglige arbejde i foreningen - blandt andet ved at styrke relationerne til kommunen og andre samarbejdspartnere. 

Derudover har Mikael Olesen været hovedarkitekten bag at skabe en række nye idrætstilbud i Thy Fritid og Firmaidræt. På Mikael Olesens initiativ tilbyder foreningen i dag nemlig en bred pallette af nye aktiviteter - herunder padel, volleyball og badminton, som alle er aktiviteter, hvor Mikael Olesen har været driveren. 

Mikael Olesen har også dyrket og styrket kendskabet til foreningen samt været med til at skabe en stærkere relation til lokale arbejdspladser - eksempelvis med et lokalt firmafodboldstævne med deltagende hold fra lokale arbejdspladser, der dyrkede sammenholdet.

Foto: Lars Møller

OM "KULTURMINISTERENS IDRÆTSPRIS"

Prisen gives til årets exceptionelle præstation eller indsats inden for idrættens verden. Prisvinderkredsen er bred og kan dække eliteidrætsudøvere, trænere, ledere, forskere, foreninger og andre, som i det pågældende år har haft en særlig stor betydning for dansk idræt. Der er således tale om en pris, som dækker hele idrætten. Tidligere vindere inkluderer bl.a. forsker Bente Klarlund Pedersen, foreningen IF Skjold-Skævinge og hækkeløber Sara Slott Petersen.

Med prisen følger 100.000 kr.