Dansk Firmaidræts events og kampagner gav i 2016 fladtrådte skosåler, slidte cykeldæk og snavs på tøjet. Ud over de 370.000 medlemmer i idrætsforeningerne skabte firmaidrætten aktiviteter og bevægelse for yderligere 94.101 medarbejdere og elever på landets erhvervsskoler. Og så rundede Tæl Skridt-deltagerne jorden 172 gange.

Som et nyt initiativ lancerer Dansk Firmaidræt en "Bevægelses-årsrapport". Og det er pæne tal, som firmaidrættens nye årsrapport viser om året 2016. Med en bredde i aktiviteterne fra Xtreme Mandehørm til Kollegagolf og kurser for sundhedsambassadører har firmaidrætten sat fokus på motion, sundhed og socialt samvær på arbejdspladser, erhvervsskoler og blandt motionister.


Flere af aktiviteterne har budt på deltager-rekorder, som sender firmaidrætten ind i 2017 med en stor portion optimisme. Arbejdspladsernes Motionsdag blev afholdt for anden gang på samme oktoberdag som Skolernes Motionsdag, og med 14.100 deltagere fra 265 arbejdspladser blev motionsdagen tre gange større end i 2015.
"Med Arbejdspladsernes Motionsdag motiverer vi arbejdspladserne til at øge opmærksomheden på motion og sundhed i hverdagen, og samtidig kan dagen være med til at styrke fællesskabet på arbejdspladsen. Motionstraditioner nedbryder de sociale roller, vi har i kraft af vores stilling, faglighed og position. Men når vi møder kollegerne på fodboldbanen eller i sportstøj i kantinen, bliver arbejdshierarkiet lagt på hylden for en stund", siger formand for Dansk Firmaidræt, Peder Bisgaard.

172 gange rundt om jorden
Det er bogstaveligt talt gået over al forventning med årets Tæl Skridt-kampagner. I løbet af året har de tre tælle-perioder samlet 43.121 deltagere. I oktober, hvor der i tre uger blev talt skridt, var der alene 20.600 deltagere, hvilket var en ny rekord. Samlet blev der hen over året gået mere end 9,8 mia. skridt, hvilket svarer til 172 ture rundt om jorden. I 2017ehar vi Tæl Skridt kampagner fire gange i løbet af året, så der bliver endnu bedre muligheder for at opretholde den sunde vane med at gå 10.000 skridt om dagen.

Med smartphonen som guide spillede 4.700 elever fra gymnasier, folke- og erhvervsskoler med i spillet Den levende By, som ramte Valby, Ringsted og Randers for en dag. Det var første gang, at firmaidrætten satte eleverne i gang med det interaktive spil med opgaver, der skulle løses på telefonen og på poster rundt i bybilledet. I det kommende år fortsætter firmaidrætten arbejdet rettet mod erhvervsskolerne. Det sker bl.a. med forløbet I form til Fremtiden, som tilbydes skolerne, samt udviklingen af en ny uddannelse for eSport-instruktører.

Lidt fantasi gør motion sjovere
En vigtig del af Dansk Firmaidræts arbejde er at rådgive om en sjovere og sundere livsstil. I 2016 er 2.380 medarbejdere på fire arbejdspladser blevet sundhedscertificeret, og der er uddannet 410 nye sundhedsambassadører, som fremover går forrest over for kollegaerne i sundhedens tegn.

Firmaidrætten har i løbet af 2016 afholdt 21 aktivitetsdage på arbejdspladser og erhvervsskoler for at vise, hvordan arbejdspladser med lidt fantasi og få hjælpemidler kan gøre motion sammen med kollegaerne lidt sjove. Den oplevelse fik i alt 2.590 medarbejdere og skoleelever i 2016.

Vær med i Rigtige Mænd-klubben i 2017
I løbet af 2016 har firmaidrættens events, kurser og kampagner samlet 94.101 deltagere, som enten har fået en sjov motionsoplevelse eller er blevet inspireret og klogere på motion og sundhed. I 2017 forventer formand Peder Bisgaard, at endnu flere kommer i kontakt med firmaidrætten. Særligt er der store forventninger til projektet Rigtige Mænd, der er firmaidrættens hidtil største samarbejdsprojekt.

"I de næste to år arbejder vi målrettet med vores Rigtige Mænd-projekt, som er støttet af Nordea-fonden. Projektet spiller tæt sammen med DRs programmer om Rigtige Mænd, som vises i en ny sæson til foråret. Med projektet giver vi alle mænd muligheden for at få samme træning og samme type udfordringer som mændene i DRs programmer, og vi skaber et nyt fællesskab for mænd, der gør træningen sjov og motiverende. Som en finale på den første sæson af Rigtige Mænd-projektet afvikler vi den 24. maj Rigtige Mænd Løb over hele landet, og vores mål er, at vi kan samle 10.000 mænd til løb i alle landets kommuner", fortæller Peder Bisgaard, der i firmaidrætten er formand for 370.000 medlemmer, samt et korps af 8.894 frivillige.

Pernille Fløjstrup Andersen
Pernille Fløjstrup Andersen
Kommunikationskonsulent

Bevægelses-årsregnskab '16

Firmaidrætten har 370.000 medlemmer i 80 lokale idrætsforeninger.

Firmaidrættens events, aktiviteter og kampagner har samlet 94.101 deltagere

8.894 frivillige i firmaidrætten skabte i årets løb oplevelser, bevægelse og fællesskab i foreninger, på arbejdspladser og erhvervsskoler.

43.121 deltog i Tæl Skridt-kampagnerne. Der blev i alt gået 9.832.149.298 skridt. Det svarer til 6.882.504 km - eller 172 gange rundt om jorden.

I Bike & Run Stafetterne løb de 3.625 deltagere 10.875 km og cyklede 19.720 km. Det svarer til 259 maratonløb og næsten 6 samlede Tour de France-distancer.

De 5.375 deltagere i årets Xtreme Mandehørm løb samlet set 64.500 km - eller godt halvanden gang rundt om jorden - og forcerede 322.500 forhindringer.

I Kollegagolf 2016 blev der spillet i alt 11.016 huller - og gået en distance efter golfbolde, der svarer til afstanden fra Nyborg til Kabul i Afghanistan.

Årsregnskabet samler udelukkende bevægelses-fakta fra events, kampagner og initiativer, som er igangsat af Dansk Firmaidræt. Alle de 80 firmaidrætsforeningers egne løb, events og arrangementer er ikke med i opgørelsen, så derfor er den samlede mængde bevægelse skabt af Firmaidrætten endnu større.

Afgrænsningen er sat for, at årsregnskabet enkelt kan gennemføres med sammenlignelige events og kampagner i de kommende år.