Faaborg-Midtfyn Kommune har sat sund turbo på at forbedre den fysiske og mentale sundhed for kommunens 4.000 ansattes. Det sker gennem en indsats, hvor kommunens godt 100 arbejdsmiljørepræsentanter skal lære at arbejde med sundhedsmiljø og bevægelse i tæt samarbejde med ledelsen og ikke mindst deres kolleger. Indsatsen skal understøtte et forbedret fysisk og mentalt helbred hos de ansatte. Helt konkret skal arbejdsmiljørepræsentanterne uddannes af Dansk Firmaidræt og Crecea til at være anførere for udvikling af sundhedsmiljø og det at være en aktiv arbejdsplads.

Aktive mødepauser, elastikøvelser, gående møder, løbeklubber, Tæl Skridt og meget andet aktiv bevægelse har medarbejderne i Faaborg-Midtfyn Kommune på forskellig vis givet sig i kast med for at få sig rørt og få dyrket sammenholdet med kollegerne. Nogle af initiativerne har været mere rammesat og styret fra centralt hold med et ønske om at forbedre sundheden, mens andet ofte er sket på medarbejdernes eget initiativ. Men den helt rigtige løsning har kommunen ikke fundet – endnu.

- Vi er en stor arbejdsplads med mange forskellige funktioner og medarbejdere, så derfor findes der bare ikke én færdig løsning på, hvordan vi arbejder med netop medarbejdernes sundhed og trivsel. Vi kan som ledelse sætte nogle overordnede mål og rammer, men skal det batte noget og gøre en forskel, så skal de enkelte arbejdspladser og medarbejdere selv være med til at finde deres opskrift og løsning tæt på kerneopgaven, fortæller Helle Vibeke Carstensen, kommunaldirektør i Faaborg-Midtfyn Kommune og formand for kommunens Hovedudvalg.

Vivian Edelborg, næstformand i Hovedudvalget, er helt enig og uddyber:

- Vi har prøvet abonnementer til idrætscentre, deltagelse i løbeevents og lignende, men det har ikke rykket tilstrækkeligt på den aktive og sunde dagsorden. Vi kunne fx konstatere, at denne type tilbud ofte bliver brugt af de medarbejdere, der i forvejen er aktive, så det gjorde i det brede perspektiv ikke vores kolleger sundere og mere aktive.

Og der ér behov for at have fokus på medarbejdernes sundhed og herunder mængden af bevægelse.

- I en stor kommune, hvor vi stort set alle kører i bil til arbejde, kan det være svært at få nok sund fysisk bevægelse ind i hverdagen, siger Helle Vibeke Carstensen.

Og fysisk bevægelse er vigtig i Faaborg-Midtfyn, hvor sundhedsprofilen for kommunen viser, at 63 % af indbyggerne i kommunen ikke lever op til WHOs anbefalinger om en minimumsaktivitet med mindst 150 minutters ugentlig fysisk aktivitet. På landsplan er det 58 % af danskerne, der ikke lever op til anbefalingerne, så den hurtige hovedregning viser, at tallet for kommunen er 5 % højere end landsgennemsnittet.

- Vi har rigtig mange ansatte, der både bor og arbejder i kommunen, så det er dén sundhedsprofil, vi som kommune og arbejdsgiver er et spejl af, og som vi er forpligtet til at arbejde ind i. Man kan sige, at det er sådan en slags dobbelt forpligtigelse vi har. En forpligtelse, vi også har indarbejdet i vores sundhedspolitik, hvor vi sætter ord på og handling bag, at vi skal blive ved med at udvikle os og turde at gå nye veje, fortsætter Helle Vibeke Carstensen.

Så i 2022 vedtog Hovedudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune en sundheds- og forebyggelseshandleplan, der netop tager fat på temaet om at forbedre medarbejdernes sundhed. Målet er, at 90 % af de mandlige ansatte og 85 % af de kvindelige ansatte i forbindelse med den fysiske APV, oplever deres selvvurderede helbred som godt, meget godt eller fremragende med 2024 som basisår.

– Nu tager vi for alvor fat om dén sundhed. Vi har sat ambitiøse, men ikke urealistisk mål, der er hægtet op på at arbejde med sundhedsmiljø og bevægelse tæt på kerneopgaven og arbejdsvirkeligheden for kommunens medarbejdere. Her er første skridt, at vi sammen med Dansk Firmaidræt og Crecea uddanner alle vores arbejdsmiljørepræsentanter til anførere, supplerer Vivian Edelborg, der også er fællestillidsmand for lærerne i kommunen.

Udvikling af sundhedsmiljø og bevægelse i arbejdsmiljøarbejdet
Dansk Firmaidræt har uddannet anførere i mere end 15 år. Formålet med uddannelsen er gennem motion og bevægelse at skabe aktive arbejdspladser, hvor medarbejderne går hjem med mere energi, end da de kom.

Uddannelsesleder og kollegamotionsekspert hos Dansk Firmaidræt, Stine Dragsbæk, har stået i spidsen for Dansk Firmaidræts anføreruddannelse de sidste fem år og har arbejdet tæt sammen med arbejdsmiljøorganisationen i Faaborg-Midtfyn Kommune om at sammensætte et uddannelsesforløb, hvor de enkelte arbejdsmiljørepræsentanter bliver klædt på med konkrete værktøjer og kommer til at føle sig kompetente til at skabe de helt lokale, aktive løsninger. De skal ganske enkelt have anførerbindet på og blive klar til at gå forrest.

- Anføreruddannelsen handler netop om, at deltagerne skal finde de løsninger, der passer på deres arbejdsplads. Så vi er helt på linje med Faaborg-Midtfyns Hovedudvalg om, at one size uhyre sjældent passer til alle, udtaler Stine Dragsbæk og fortsætter:

- Sammen med Faaborg-Midtfyn har vi og Crecea sammensat et uddannelsesforløb, hvor vi indtænker processer og tankegange for at arbejde med sundhedsmiljø, hvor det i uddannelsen handler om, at de kommende anførere skal undervises i proces- og analyseværktøjer, som de efterfølgende skal bruge til at sætte en lokal snak i gang blandt deres egne kolleger. Værktøjerne er blandt andet dialogkort, der skal åbne op for snakken om fx udfordringer og, hvor kollegagruppen ønsker at flytte sig hen. Det hele har vi tilpasset de mange forskellige brancher, der jo er på en kommunal arbejdsplads som Faaborg-Midtfyn Kommune.

Begejstring og fed stemning
Arbejdsmiljøorganisationen i kommunen er klar i startblokkene – og startskuddet lød den 27. februar 2024 med en fælles kick-off-seance for ledere og de kommende anførere, hvor både Helle Vibeke og Vivian står øverst på den digitale ølkasse med masser af motivation og tro på, at det er startskuddet til en decentral, bæredygtig og sund indsats.

 - Jeg glæder mig til at se og opleve det ejerskab og de gode idéer, der forhåbentlig kommer ude på arbejdspladserne. Og jeg håber, at der opstår begejstring og fed stemning omkring det at sætte sine kolleger i gang, så anførerne tænker: Dét skal jeg bare i gang med – og det kan kun gå for langsomt, siger Helle Vibeke Carstensen.

Og Vivian Edelborg glæder sig lige så meget, og er spændt på at se, hvad anførerne finder på – hvad der kommer af idéer nu, hvor de er sat helt fri til, at de kan gøre det på deres egen meningsfulde måde – uanset, om medarbejderne er meget aktive i arbejdslivet eller er mere stillesiddende.

- Det her handler i bund grund om at ramme den enkelte kollega og prøve at finde en måde at være sund i det arbejde, som man hver især udfører – og der vil uden tvivl være mange forskellige definitioner på, hvordan den enkelte medarbejder oplever det at være sund i arbejdet. For nogen er det en rask gåtur, for andre en stille mental pause med lukkede øjne og for andre noget helt tredje. Det væsentlige er, at det giver mening for den enkelte arbejdsplads, den enkelte medarbejder, og, at de aktivt tager stilling til at ville være en del af indsatsen om at forbedre den fysiske og mentale sundhed, slutter Vivian Edelborg.

 

Helle Vibeke Carstensen, kommunaldirektør i Faaborg-Midtfyn Kommune og formand for Hovedudvalg glæder sig sammen med Hovedudvalgets næstformand, Vivian Edelborg, til at få uddannet anfører til at stå i spidsen for debatten om sundhed og bevægelse på kommunens mange forskellige arbejdspladser.

 

Uddannelsesleder og kollegamotionsekspert hos Dansk Firmaidræt, Stine Dragsbæk, har stået i spidsen for Dansk Firmaidræts anføreruddannelse de sidste fem år og har arbejdet tæt sammen med arbejdsmiljøorganisationen i Faaborg-Midtfyn Kommune om at sammensætte et skræddersyet uddannelsesforløb til kommunens arbejdsmiljøorganisation.

Uddannelsesforløbet i Faaborg-Midtfyn Kommune består af en vituel kick-off-seance samt to fysiske undervisningsdage. Kick-off-seancen er målrettet både ledere og anførere (arbejdsmiljørepræsentanter), mens de fysiske uddannelsesdage alene er for anførerne (arbejdsmiljørepræsentanterne).

 Udviklingen og forankringen af sundhedsmiljø og en aktiv arbejdsplads på de enkelte arbejdspladser i kommunen sker gennem 3 faser:

  • VIDEN
    Medarbejderne opnår viden om sundhedsmiljøudvikling og identiteten som en aktiv arbejdsplads.
  • ERKENDELSE
    Medarbejderne arbejder sammen om at udpege og prioritere områder i deres arbejdsdag, hvor de ønsker positive ændringer.
  • HANDLING
    Der bliver arbejdet konkret og dagligt med aktiviteter og handlinger, som kontinuerligt udvikler og vedligeholder sundhedsmiljøet på den enkelte arbejdsplads. 

Målet med uddannelsesforløbet er, at anførerne skal kunne guide medarbejderne i en proces, hvor de selv definerer udfordringer og løsninger, da det er en central forudsætning for opbakning og motivation blandt medarbejderne. Anføreruddannelsen vil guide og rammesætte de typiske branchemæssige udfordringer og løsninger, som virker.

Uddannelsesdage - modul 1: 5. og 6. marts 2024
Uddannelsesdage - modul 2: 6. og 7. maj 2024

Sundhedsfakta – Faaborg-Midtfyn kommune

 63 % af befolkningen i Faaborg-Midtfyn Kommune lever ikke op til WHOs anbefalinger om minimumsaktivitet med mindst 150 minutters fysisk aktivitet ved moderat intensitet eller mindst 75 minutters hård fysisk aktivitet ugentligt. Til sammenligning er tallet på landsplan, at 58 % af danskerne ikke lever op til anbefalingerne.

 Kilde: Danskernes sundhed – Den Nationale Sundhedsprofil 2021, Sundhedsstyrelsen

Fakta om sundhedsmiljø

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø beskriver, at sundhedsmiljø er en proaktiv tilgang til sundhedsfremme på arbejdspladsen, hvor medarbejdernes sundhed fremmes gennem arbejdets organisering, tilrettelæggelse og indhold.

Det forebyggende arbejdsmiljøarbejde handler grundlæggende om at organisere og tilrettelægge arbejdet, så medarbejderne ikke kommer til skade, bliver nedslidte eller syge.

Dette kan fx ske ved at variere, hvor meget medarbejderne sidder, står, går, løfter mv. samt ved at skabe rammer, strukturer eller tiltag, der skaber mere hensigtsmæssig bevægelse i løbet af arbejdsdagen.

Kilde: Det Nationale Forskningscener for Arbejdsmiljø