Kvinderne skal stå bag deres mænd, når de gør en ihærdig indsats for deres sundhed. men nogle gange skal kvinderne også gå forrest, andre gange bare gå.

Parforholdet er én af de faktorer, der har en størst positiv effekt på mænds sundhed. Derfor skal kvinderne være med på holdet, når deres mænd gerne vil være sundere, og de begynder at tygge sig gennem kilovis af kål og bruge tirsdag aften i shorts og stumpet T-shirt i et træningscenter.

”Mænds partner er en central person i deres trivsel. Her er én, de kan være fortrolige med og få støtte af. Kvinderne skal dog være opmærksomme på, hvordan de bakker op omkring mændene. For det er en balance. Det er godt, hvis opbakningen motiverer manden, får ham ud af døren, eller at de får gjort noget aktivt sammen, men hvis opbakningen bliver for meget med for mange spørgsmål, og der følger skænderier med, så er det skidt”, siger Svend Aage Madsen, der formand for Forum for Mænds Sundhed, ph.d. og forskningsleder ved Rigshospitalet.

Fællesskabet er drivkraften

Han har blandt andet undersøgt forholdet mellem mænd og de så afgørende nære relationer. Her viser det sig, at alt for mange mænd ikke har nogle nære relationer og mangler nogen, som de kan tale personligt med. Det viser sig også, at mandlige singler har færre venner end andre mænd. Så at få en kvinde tæt ind på livet kan også føre andet end søndag morgener i sengen og kærlige beskeder i madpakken med sig.

”Det er vigtigt for mænd, at de også får opmuntring fra andre mænd. Det sker i mandefællesskabet, som skal være drivkraften for ændringen af livsstilen. Det er i dette fællesskab, at mænd samles om noget og skaber en gruppefølelse, der kan flytte meget for den enkelte mand”, siger Svend Aage Madsen.

Drop spørgsmålene

Netop disse bånd til kammeraterne, gutterne eller logebrødrene skal kvinderne være varsomme med at pille ved. Flere ting skal nemlig forblive mænd og mænd imellem.

”Mænd er på den ene yderfløj og vil ikke tale om tingene, mens kvinder på den anden fløj vil tale om alt. Her kunne kønnene lære lidt af hinanden. Kvindens støtte kan være at give manden frihed. I stedet for at stille ham nysgerrige spørgsmål, så hellere kom med ros og positive bemærkninger”, siger Svend Aage Madsen.

Der er dog særligt et område, hvor kvinden i høj grad gør sin indflydelse gældende i forhold til en livsstilsændring. Nemlig når det kommer til den sunde kost.

”Når kvinder taler om sundhed, så tænker de på kosten, og når mænd tænker på sundhed, er det motion, det handler om. På den måde kan kvinder motivere mænd til at spise sundere, og mændene kan sørge for, at de begge får dyrket noget motion”, lyder det fra Svend Aage Madsen.

 

Mænds relationer

  • Nære relationer er afgørende for mænds trivsel og sundhed.
  • Alt for mange mænd har ingen nære relationer eller nogen, de kan tale med om personlige ting.
  • Kort uddannede, arbejdsløse, singlemænd og mænd med den laveste indkomst har sjældnere nære relationer til andre mennesker.
  • Mænd uden en partner har færre venner end mænd med en partner.