Det er en tung opgave, som bliver løftet i Rigtige Mænd-projektet, der er rettet mod inaktive mænd. Men lykkes det, bliver opgaven helt bogstavelig lettere med tiden.

Af Peder Bisgaard, formand i Dansk Firmaidræt, og Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.

I aften kl. 19:00 kaster 1.475 mænd sig ud i Rigtige Mænd Løbet over hele landet. Det er ikke tidligere sket, at mænd fra alle egne af Danmark på samme tidspunkt kan deltage i samme type løb med de samme opgaver undervejs. Som del af et hold på fire eller fem mænd løber, cykler og løser de team-opgaver, som udfordrer muskler, hjerne og den kammeratlige tone på holdet. Det bliver en aften med gak og løjer, hurtige bemærkninger – over og under bæltestedet – og en masse mænd, der får sig en god fælles motionsoplevelse.

Fællesskab er drivkraften

For to uger siden sluttede DR1’s programserie ”Rigtige Mænd – det nye hold”. Som et hold havde de fem håndværkere i løbet af programmerne opnået resultater, de kunne måle på både livvidden og livsglæden. Fællesskabet var drivkraften for målet om en sundere livsstil. Ved Rigtige Mænd Løbet i aften er det ligeledes sammenholdet og den fælles opbakning, der er i centrum. Holdet er ikke i mål, før holdets sidste mand krydser målstregen.

Rigtige Mænd Løbet er en del af Rigtige Mænd-projektet, der udover tv-serien også består af det digitale træningsfællesskab Rigtige Mænd Sjakket. Fra hele landet har 3.408 mænd i alderen 18 til 72 år tilmeldt sig fællesskabet. Med træningsøvelser, kostråd og tests banes deres vej mod en sundere livsstil i en dunst af mandehørm og med et budskab om, at fællesskabet er afgørende for succes med en livsstilsændring. Projektet bygger dermed en ny dimension på tv-programmerne ”Rigtige Mænd – det nye hold” og giver alle mænd muligheden for at gøre noget godt for dem selv, deres familier og deres sundhed.

Alvoren bag

Men bag den maskuline humor og det lumre toneleje ligger dog en alvor, som på ingen måde er til mændenes fordel. Mænd topper stort set alle sygdomstatistikker, og så lever de næsten fem år kortere end kvinder. De opdager deres symptomer på alvorlige sygdomme for sent, og så er der mange mænd, der mangler nære relationer, som de kan tale med om livet på godt og ondt.

Med Rigtige Mænd-projektet leverer Dansk Firmaidræt sammen Nordea-fonden, Syddansk Universitet, DR og MakeItbee Production et kvalificeret tilbud – uden løftede pegefingre - til mænd, der gerne vil skabe sig et sundere og længere liv. Firmaidrætten har mere end 70 års erfaring i arbejdet med sundhed og motion, og arrangerer hvert år bredde-motionsevents som Xtreme Mandehørm, Bike & Run-stafetten og Tæl Skridt-kampagnen. Pulsen kommer i vejret, og sveden pibler, men det er lige så vigtigt, at de sociale bånd med kollegaer og holdkammerater bliver styrket. Dette er også grundlaget i Rigtige Mænd-projektet.

Siden vi startede Rigtige Mænd-projektet i oktober 2016, har der været stor interesse fra kommunernes side. Engagementet og idérigdommen har været enorm, og det viser, at Rigtige Mænd-projektet rammer en målgruppe, som er vigtig for kommunerne. De vil gerne deres mandlige borgere og vil gerne indgå i nye partnerskaber, der styrker mændenes sundhed og trivsel. Med Rigtige Mænd-projektet har de fået muligheden for at arbejde med en målgruppe, som er svær at nå med andre sundhedstiltag.

Sjakket lever videre

Med Rigtige Mænd Sjakket og aftenens Rigtige Mænd Løbet er fundament på plads. Nu skal der bygges ovenpå, og der skal sættes nye mål. Om et år afvikler vi igen Rigtige Mænd Løbet, og vi gør det helst endnu flere steder i landet og med endnu flere mænd. Men mændene skal ikke vente et år for at komme videre. Træningsfællesskabet Rigtige Mænd Sjakket lever videre, og der kommer løbende nye træningsøvelser, udfordringer og nemme kostråd til. Træningsfællesskabet holder åbent døgnet rundt, og for nye i Sjakket venter en verden og et fællesskab, hvor der kun er kilo og centimeter at tabe.