Årsberetning 2020-2021
Sammen er vi stærkere

Erfaringer fra 2020 og 2021

Vi har som samfund siden marts 2020 været igennem en historisk sundhedskrise, som grundlæggende ændrede vores muligheder for at være sammen – og for at dyrke motion og idræt. Det ramte os hårdt, men overalt i Dansk Firmaidræt har frivillige, ledere og ildsjæle de seneste år – trods alle udfordringer og benspænd – knoklet for at skabe motionsmuligheder for kolleger og medlemmer i alle egne af Danmark.

Foreningsidrætten har gennem coronakrisen gang på gang vist sig som en umådelig stærk og samlende kraft. 

 

Vi kigger nu – forhåbentligt – tilbage på den midlertidige undtagelsestilstand, vi alle har været i. Og det gør, at vi står på en udkigspost, hvor vi med fordel kan og skal kigge fremad. Kigge fremad mod muligheder og potentialer for firmaidrætten og kollegamotionen.

 

Den udkigspost med fokus på fremtidens muligheder vil vi gerne invitere dig med op på i vores årsberetning 2020/2021.

 

Partnerskaber i en coronatid

Et af modtrækkene imod modløshed og afmagt, som vi i firmaidrætten hurtigt brugte, da coronaen skyllede ind over vores fællesskaber, var at skabe nye løsninger i partnerskaber. Lokalt spirede partnerskaber mellem firmaidrætsforeninger og andre lokale kræfter. Og på landsplan blev den ”disruption”, som epidemien skabte,  anledningen til nye samarbejdsflader med blandt andre TrygFondens Center for Aktiv Sundhed, DR, Ældre Sagen og mange andre.

 

Vi zoomer ind på en række af de partnerskaber, vi har skabt i coronatiden. Fælles for dem alle er, at de har sat en tyk streg under, at afstand ikke er lig med stilstand i firmaidrætten, og at vi i coronatiden forsatte med at kæmpe for et sjovere Danmark i bevægelse.

Et af de mere markante partnerskaber har været projektet 'Sammen i bevægelse', som firmaidrætten søsatte sammen med DR, Dansk Skoleidræt, DIF og DGI. Projektet har til formål at inspirere danskerne til at bevæge sig sammen og hver for sig. Det kom i stand efter et usædvanligt 2020, hvor corona pressede os alle både fysisk og mentalt samt udfordrede mulighederne for et aktivt liv i fællesskab. 


’Sammen i bevægelse’ sætter i hele 2021 Danmark i bevægelse, og inden året er omme, er det målet, at alle har bevæget sig lidt ekstra. Projektet består af seks bevægelsesbølger, som skal inspirere til bevægelse og skabe et fællesskab for danskerne. Vi startede året ud med 1. bølge ‘Danmark går sammen’. Derudover har partnerskabet sat rammerne for en dansebølge, en hverdagsbevægelsesbølge, en legebølge og senest bølgen ‘Danmarks Motionsuge’, hvor alle danskere i uge 41 fik mulighed for at dyrke motion til et væld af aktiviteter.

 

Det er første gang, at firmaidrætten er en del af et så langt og landsdækkende fokus på bevægelse, og timingen kunne ikke være bedre efter en lang periode med corona-nedlukning og usikkerhed. Målet er også, at partnerskabet mellem firmaidrætten og de øvrige idrætsforbund kan fortsætte gennem en årlig tradition, hvor danskerne hvert år i uge 41 skal dyrke sammenholdet i Danmarks Motionsuge.

Sammenhold i 75 år

2021 er og har været et farverigt og festligt år, hvor vi fik fejret vores store milepæl, 75-års jubilæum, med hele Danmark.
Sammen har vi været på en lang og spændende rejse siden stiftelsen den 20. januar 1946. Fra at være et forbund med få foreninger og klubber er det gået hurtigt
fremad. I skrivende stund tæller vi 82 lokale firmaidrætsforeninger, der tilbyder en bred vifte af idrætsaktiviteter til både medlemmer, arbejdspladser og ungdomsuddannelser. Alt sammen båret af frivillige kræfter.

 

Det startede med en flok roere, der stak årende i vandet. 75 år senere har vi mere end 60 forskellige idrætter på programmet.

Vi er konstant nysgerrige og åbne for at blive klogere på, hvordan vi kan få flere ind i vores aktive fællesskaber. Derfor har vi i årsberetningen slået lyttelapperne ekstra meget ud og har givet tre forskellige arbejdspladser taletid. Vi har været nysgerrige på, hvad de har af forventninger og ønsker til firmaidrætten. Hvad ser de af barrierer, og hvilken værdi skal vi være med til at skabe for dem?

 

En af de arbejdspladser er Kraft Biler, der sammen med hele Autobranchen var med til Arbejdspladsernes Motionsdag, der i 2021 blev til Arbejdspladsernes Motionsuge i samspil med Danmarks Motionsuge.

 

Hils på Jon og alle medarbejderne fra Kraft Biler.

Dyrk frivilligheden

For at tage en lidt yngre temperatur på frivilligheden har vi besøgt tre yngre frivillige, der har det til fælles, at de brænder for det frivillige arbejde i deres lokale firmaidrætsforening. Vi har spurgt dem, hvorfor de er frivillige og hvad, der er særligt fedt ved det.

 

 

Credit

Dansk Firmaidræt