Madrassen er også et vigtigt element for at sikre nattesøvnen og for at undgå rygproblemer.

”En madras, der former sig efter kroppen, er det bedste for din nattesøvn. Det er ikke det samme som, at nogle foretrækker fx en hård madras, men de fleste vil sandsynlig­ vis få mest ud af at vælge en madras, der former sig efter kroppen”, siger professor i reumatologi, Tom Bendix, som har stået bag utallige forskningsprojekter omkring rygproblemer -­ heriblandt et forskningsprojekt, som omhandlede valg af madras.

Her testede man, hvad der var bedst – en vandseng af mærket Akva eller en Tempur­madras, som begge former sig efter ryggen, eller en hård madras. Efter lodtrækning mellem 141 testpersoner, som havde længerevarende rygsmerter blev madrasserne fordelt mellem dem. De skulle bl.a. registrere, hvordan smerterne i ryggen havde ændret sig, og hvor meget de sov om natten. Resultatet var, at dem, der havde sovet på én af de madrasser, der tilpassede sig, fik det gennemgående bedre end dem, der sov på en hård madras.

Det skal være ét af rådene Tom Bendix håber, at der kommer flere forskningsprojekter af den slags, fordi det er et vigtigt forskningsområde.

”Vi har brug for vores søvn, og madrasser bør være noget af det, som man tager med i de gode råd om søvn. Man kan være nok så god til at holde afstand til skærmen og undgå stress osv. Men hvis man sover dårligt, så bliver man nemmere sur og trist. Vi ved også, at man får færre rygsmerter, hvis man ligger på en god madras”, fortæller Tom Bendix, som er professor emeritus, men stadig er tilknyttet rygforskningsenheden på Rigshospitalet Glostrup.

Mange har ufarlige rygproblemer

De fleste danskere – 80 procent – oplever på et tidspunkt smerter i ryggen, men de allerfleste tilfælde er ganske ufarlige. Tom Bendix understreger, at man skal passe på, at det ikke slører billedet i valg af seng. ”Man skal vide, at søvnkvalitet og rygsmerter bølger op og ned. Hvis man sover dårligt pga. ryggen, så går der som regel noget tid, og så begynder man igen at sove bedre, når rygsmerterne bliver mindre. Det har altså ikke nødvendigvis noget med ens madras at gøre, men det er stadig vigtigt at vælge en god madras.”

Det burde være muligt, når man vælger seng, at prøve den over nogle nætter – gerne i en periode, hvor man måske har smerter i ryggen – for at se, om rygsmerterne bliver mindre, mener Tom Bendix.

Som en slatten hængekøje Det er i øvrigt vigtigt at være opmærksom på, hvornår sengen trænger til udskiftning. Det gælder fx en almindelig springmadras.

”På et tidspunkt ligger man som i en slatten hængekøje. Der får man svært ved at vende sig, og så skal madrassen skiftes ud,” slutter Tom Bendix.

Tre gode råd

  • Afprøv madrassen over flere nætter – helst i en periode, hvor du har problemer med ryggen.
  • Overvej at købe en madras, som former sig efter ryggen. Forskning viser, at det har de fleste god gavn af.
  • Vær opmærksom på, om din madras er begyndt at være som en hængekøje, hvor det er svært at vende sig. Så er det tid til udskiftning.