Grossistvirksomheden Tridan/Quickparts i Sønderborg har vundet landsprisen og kunne tirsdag 29. maj kåres til Danmarksvinder af Danmarks Sundeste Arbejdsplads – Initiativprisen 2018. Samtidig kåres IIH Nordic i København som vinder af Særprisen for Mental Sundhed.

Tridan/Quickparts i Sønderborg, der er en arbejdsplads med 17 ansatte, vinder konkurrencen, Danmarks Sundeste Arbejdsplads -Initiativprisen – 2018 med initiativet ’Lettere til mere overskud’. Med hjælp fra Sønderborg Kommunes tilbud, "virksomhed med overskud", blev en medarbejder gennem et kursus uddannet til nøgleperson og sundhedsambassadør. Det blev startskuddet til en sundere arbejdsdag, og der blev indkøbt stepbræt, sjippetov, elastikker mm. til fri afbenyttelse. Udover den daglige aktivitet er sundhed med på dagsorden til møderne, hvor der deles gode oplevelser og tips. Det er blevet til synlige resultater, og de 17 medarbejdere har fx tabt sig i alt 56,5 kilo fra november til april.

- Vi har fra starten haft en fælles motivation for at få mere energi og komme i bedre form og med hjælp fra Sønderborg Kommune og gennem uddannelse af en intern sundhedsambassadør, så er vi dels blevet en meget lettere flok, men også en meget gladere flok med mere energi. Vi har indkøbt træningsredskaber som kan – og må! – bruges i arbejdstiden, og er alle blevet mere bevidste om at træffe sunde valg i hverdagen. Og som bonus har den fælles indsats mod kiloene styrket sammenholdet på vores arbejdsplads, siger Tridans direktør Willy Lorenzen.

Investering i produktive og glade medarbejdere

Jacob Winther, direktør i brancheorganisationen Forsikring & Pension ønsker tillykke med prisen på vegne af partnerne bag konkurrencen.

- Det giver mening og kan betale sig, at arbejdspladser investerer i medarbejdernes sundhed. Både for individet og for arbejdspladsen, der får gladere og mere effektive medarbejdere – og det kommer til udtryk i både trivsel og på bundlinjen. Tridan/Quickparts er et godt eksempel på en arbejdsplads, der har iværksat et sundhedsinitiativ, der virker, og som gør en forskel.

- Initiativet hos Tridan/Quickparts er et godt bud på, hvordan sundhed på arbejdspladsen kan se ud, som vi håber andre kan blive inspireret af. Der er ikke én formel som virker – hver arbejdsplads skal finde den måde at prioritere fysisk som mental sundhed på som giver mening og virker motiverende for netop dem, siger Jacob Winther.

- Vi ønsker Tridan/Quickparts et stort tillykke med prisen, siger direktør Jacob Winther, Forsikring & Pension, der sammen med Dansk Firmaidræt, Falck Healthcare og Dansk Erhverv står bag konkurrencen og Initiativprisen.

Særpris for Mental Sundhed til IIH Nordic
I år er der for første gang også uddelt en Særpris for Mental Sundhed. Særprisen gives til den arbejdsplads, som har det bedste initiativ til forbedring af arbejdet med mental sundhed på arbejdspladsen.

Vinderen er IIH Nordic A/S med 45 ansatte i København, og som udvikler digitale løsninger fx til effektmåling. Arbejdspladsen er kåret som vinder af et panel bestående af tre eksperter med særlig indsigt i psykisk arbejdsmiljø og helbred. Panelet har fundet vinderen af den nationale særpris blandt seks udvalgte initiativer med særligt fokus på mental sundhed.

Hos IIH Nordic begyndte man i 2015 at bruge et værktøj til at måle medarbejdertilfredshed og trivsel. Det første år brugte alle medarbejdere en dag om måneden på at innovere og optimere interne arbejdsprocesser. Resultaterne begyndte at vise de følgende år med 70 procents forbedringer i forhold til stress, sundhed og energiniveau. Udviklingen har især taget fart, siden virksomheden introducerede en fire-dages arbejdsuge.

IIH Nordics adm. direktør, Henrik Stenmann, er glad for særprisen og for den anerkendelse, der følger med.

- Vi er stolte af at modtage særprisen, for prisen tilfalder jo samtlige medarbejdere på alle niveauer. Vi har tydeligvis ramt noget rigtigt i vores trivselsprogrammer, som kan inspirere – ikke kun os selv – men også andre arbejdspladser til at fokusere på det hele menneske, siger Henrik Stenmann, IIH Nordic.

Ekspertpanelets begrundelse
”Vi har kåret IIH Nordics initiativ som vinder af den nationale Særpris til fremme af Mental Sundhed på arbejdspladsen.

Initiativet, ”Øget mental sundhed med nedsat arbejdstid” er et meget ambitiøst initiativ, som retter sig mod alle niveauer i organisationen. Der er fokus på kerneopgaven og på, hvordan man bedst løser den. Samtidig reducerer man tidsrøvere og ineffektive arbejdsprocesser.

Man har gennem hele processen anerkendt medarbejderne som specialisterne i deres eget arbejde, og det er således medarbejderne selv der har optimeret arbejdsgange og opgaver. Samtidig belønnes medarbejdernes indsats direkte via nedsat arbejdstid, så der er mere tid til familien og fritid. Derudover har IIH Nordic indført en række trivselsskabende initiativer rettet mod den enkeltes sundhed og fællesskabet på arbejdspladsen.

Ekspertpanelet lagde ved sin vurdering også vægt på, at initiativet er rettet mod hele arbejdspladsens organisatoriske ramme og arbejdsvilkår og ikke primært er baseret på individuelle tiltag.”

Ekspertpanelet består af: forsker Yun Katrine Ladegaard, Institut for Psykologi på Københavns Universitet, seniorforsker, dr.med Bo Netterstrøm samt professor i arbejdsmedicin, Jens Peter Ellekilde Bonde, Bispebjerg Hospital.

Sigrid Ellegaard Foged
Sigrid Ellegaard Foged
Kommunikationskonsulent

Fakta om konkurrencen
Det er arbejdspladserne, der selv har indstillet deres egne initiativer inden for sundhed, trivsel og arbejdsmiljø. Alle i hele Danmark har kunnet stemme på i alt tre forskellige initiativer.

Der blev den 22. maj 2018 kåret fem regionsvindere, der alle gik videre og dystede om at vinde selve ’Initiativprisen 2018’. Kåringen af landsvinderen skete 29. maj 2018 samtidig med, der blev uddelt en Særpris for den arbejdsplads mede det bedste initiativ til fremme af mental sundhed.

Konkurrencen, ”Danmarks Sundeste Arbejdsplads - Initiativprisen 2018”, er afviklet for andet år i træk og har i år kørt fra 1. marts til 17. maj 2018.

Konkurrencen er et samarbejde mellem Forsikring & Pension, Dansk Firmaidræt, Dansk Erhverv samt Falck Healthcare, der tilsammen er i løbende kontakt med størstedelen af Danmarks befolkning.

Alle indstillede sundhedsinitiativer kan ses på www.sundestearbejdsplads.dk/deltagere/