Søvnen bliver taget dybt seriøst af forskerne – med god grund. Arbejdspladserne er også begyndt at kigge i den retning, for skal vi være på 24­7, eller er nattesøvnen vigtigere end dagens sidste mail?

Du må ikke ryge, du skal spise sundt, og du skal sørge for at få pulsen op hver dag. Sundhed er mange ting, og sundhed handler i høj grad også om søvn. Derfor bør søvn ifølge overlæge på Dansk Center for Søvnmedicin og professor i neurofysiologi på Rigshospitalet, Poul Jennum, også have en plads i KRAM­-begrebet med ”s” til slut. Den ret så kendte forkortelse står for kost, rygning, alkohol, motion, stress eller søvn.

Selvom vi ved en masse om sundhed, kan det stadig være svært at ændre vaner, fortæller Poul Jennum.

”Der er en række ting, som vi danskere gør bedre i forhold til vores sundhed, men der er også nogle ting, vi ikke gør. Cirka hver femte dansker ryger, og der er en grund til, der er så store hylder med slik og chips i supermarkederne. Mange er også medlem i et fitnesscenter uden at bruge det. Vi siger noget, men gør noget andet. Alle ved godt, at det er vigtigt at få en god søvn, men det er ikke det samme som, at man faktisk sørger for at få det”, siger Poul Jennum, som gerne så søvnen blive en folkesag, som fx motion er.

Alle skal have søvnen til at fungere

Der er skrevet mange forskningsartikler om søvn – og endnu flere artikler som denne, som du læser nu. De slår bl.a. fast, at man ikke kan undvære søvn, og man kan heller ikke indhente søvn.

”Alle har brug for at sove. Lige fra finansdirektøren og til rengøringsdamen. Rengøringsdamen møder måske klokken 4.00 og skal stadig have et socialt liv til at hænge sammen. Hver femte arbejder på skiftehold i Danmark, og det har også en betydning for nattesøvnen. Andre skal måske overveje, om det er nødvendigt at smide de sidste mails afsted om aftenen. Og vi kan ikke indhente det i weekenden, hvis vi sover en time for lidt hver dag”, fastslår Poul Jennum.

Forbudt at sende mails om aftenen

Poul Jennum ser flere virksomheder gøre op med, om medarbejderne skal være på 24­7, og ligefrem skriver det ind i firmapolitikken, at der ikke må sendes informationer rundt på mail efter et bestemt tidspunkt om aftenen.

Poul Jennum omtaler en amerikansk undersøgelse, der slår fast, at man bliver en dårligere kollega, hvis man ikke får sovet. Den konkrete undersøgelse var udført blandt læger, som ved manglende søvn fik sværere ved at koncentrere sig, blev mere irritable, havde vanskeligere ved at samarbejde med andre faggrupper og lavede flere fejl.

Vi kender ikke betydningen af teknologier

Forskningen kan endnu ikke fastslå, hvad teknologien har gjort skidt for nattesøvnen.

”Hele introduktionen af teknologi og internettet har nok en effekt, men vi har ikke haft tilstrækkelig observationstid endnu til at se præcis hvor meget.”

Poul Jennum fortæller, hvordan vi udvikler os hen mod at være b-mennesker, som går senere i seng. Udfordringen er, at man har svært ved at kompensere ved at stå senere op, da samfundet stadig starter klokken 8.00.

Af Kir Klysner, freelancejournalist