For stor opmærksomhed på træningsgadgets og jagten på likes kan gøre dig stresset og ufokuseret i din træning.

Af Martin Hungeberg, freelancejournalist

I sit arbejde med atleter i et væld af forskellige sportsgrene oplever sportspsykologisk konsulent Janne R. Mortensen, hvordan den nye teknologi både kan være en med- og modspiller i den mentale del af idrætten.

”Der er ingen tvivl om, at det fylder for meget for nogle mennesker, når vi taler om at være på og være online hele tiden. Derfor har vi et begreb, som vi drager ind i arbejdet med alle vores atleter. Vi kalder det ’flymode-tid’. Det betyder, at din mobil i et bestemt tidsrum hver dag skal være indstillet på flymode. Hvor du ikke forholder dig til eksempelvis sociale medier og apps, men giver din hjerne ro og er offline. Vi arbejder rigtig meget med at give sportsudøvere en forståelse for, at det er en god idé at lægge de her ting fra sig indimellem. For nogle er det et problem, at de konstant vil uploade resultater og videoer og iscenesætte sig selv”, forklarer Janne R. Mortensen.

Krop og hjerne hænger sammen

Det konstante fokus rettet mod smartphonens skærm er ofte en forstyrrende faktor i hverdagen og kan påvirke dine sportspræstationer.

”Du bruger måske flere kræfter, end du tror, på at udnytte de mange muligheder, som teknologien giver dig. Anvender du det til at søge anerkendelse og har fokus på likes og kommentarer og skal kommunikere med omverdenen, så kan det komme til at fylde for meget og stresse dig. Det vil gøre dig ufokuseret og dermed også ufokuseret i dine mål med din idræt. Din krop og hjerne hænger sammen”, tilføjer Janne R. Mortensen.

Gadgets som motivationsfaktor

Den sportspsykologiske konsulent understreger, at der er et skarpt skel imellem teknologi som en helt central del af din sport, og hvornår den i stedet kan hæmme dig.

”I mange sportsgrene er det en nødvendighed at bruge gadgets til at måle og tracke præstationer for at kunne optimere, og det er altid processen og dine udviklingstrin, som er vigtigst. Grundlæggende skal du have fokus på dine egne præstationer og ikke andres: Hvor var du for en uge siden i forhold til i dag? Hvor skal du forbedre dig? Er du på rette spor i din udvikling? Det er helt afgørende at arbejde med, hvis man vil være seriøs med sin sport. Samtidig er det da klart en motivationsfaktor, at man har mulighed for at måle sig selv så detaljeret, som man kan i dag. Dér rummer den nye teknologi en masse gode redskaber”, fortæller Janne R. Mortensen.

Hun anbefaler altså på ingen måde, at man slet ikke bruger gadgets eller mobilapps i forbindelse med sport.

”Men det er selvfølgelig en vurdering fra gang til gang. Jeg arbejder meget med unge atleter, og det sker også, at vi rådgiver familiefædre, som har sat sig for at løbe en maraton eller gennemføre en ironman. Budskabet er egentlig det samme: Det gælder om at have en balance i dit liv og skære det fra, som i virkeligheden ikke rigtig hjælper dig på vej mod de mål, du vil opnå.”

Janne R. Mortensen, sports- psykologisk konsulent og ejer af Mental Motion.