Tekst, foto og video af: Sophia Juliane Lydolph

Skatteministeriet har under corona-hjemsendelsen sat det lange ben foran - med fokus på kollegamotion. De har jongleret med en række forskellige kreative indslag. Fælles online-gymnastik, Tæl Skridt og større fokus på mental og fysisk sundhed har været med til at øge medarbejdertrivslen og styrke sammenholdet på arbejdspladsen.

Vi besøger Claus Henrik Larsen, der er direktør i Administrations- og Servicestyrelsen i Skatteministeriet, på sit hjemmekontor i Silkeborg. Her spotter vi hurtigt både yogamåtte og håndvægte. Fra hjemmekontoret har han arbejdet under corona-nedlukningen, ligesom de godt 10.000 andre medarbejdere i Skatteministeriet. For mange af ministeriets medarbejdere har det haft stor betydning for både den mentale og fysiske sundhed at arbejde hjemme i store dele af 2020. De oplever ikke længere den samme fysiske omgang med kollegerne, og frokosterne i kantinen er skiftet ud med rugbrødsmadder derhjemme. Turene hen til printeren eller til kaffeautomaten er også forsvundet, og det giver mindre bevægelse i løbet af arbejdsdagen. Noget, der kan mærkes på kontorkroppen.

“Normalt har vi sociale aktiviteter, som styrker samarbejdet og holdånden på arbejdspladsen, men det er blevet besværliggjort af corona-pandemien,” siger Claus Henrik Larsen.

Før COVID-19 var fokus på trivsel på arbejdspladsen nemmere, fordi sociale arrangementer og omgang med kollegerne var en naturlig del af arbejdsmiljøet. Det seneste år har direktionen skulle tænke ud af boksen – og finde alternative løsninger.

”Det handler hele tiden om at sprænge rammerne. Lige så snart, rammerne var sprængt, så skulle vi sprænge dem igen. Hvor meget kan vi flytte os?”, siger Claus Henrik Larsen og fortsætter:

“Vi gjorde det – på tværs af hele Skatteministeriet – at vi kastede ideerne ind i en fælles idébank, så vi kunne inspirere hinanden. Entreprenør-ånden og de kreative løsninger på tværs af de ti styrelser har virkelig imponeret mig helt vildt,”.

Kom op af kontorstolen

Claus Henrik Larsen opdagede hurtigt selv, hvor inaktiv han blev af at sidde på hjemmekontoret foran skærmen, så han besluttede sig for at gøre noget ved det.

“De tanker, vi havde i direktionen om at komme lidt op af kontorstolen og begynde at dyrke noget motion, lå lige til højrebenet,” siger Claus Henrik Larsen.

En række styrelser under Skatteministeriet, herunder også Administrations- og Servicestyrelsen, var i 2020 med i Dansk Firmaidræts Tæl Skridt-kampagne - med stor succes. Omkring 2.800 medarbejdere deltog og bevægede sig i den friske luft. Derfor så Claus Henrik Larsen og resten af direktionen deltagelsen i Tæl Skridt som en gylden mulighed at få skoene på og sætte bevægelse på dagsordenen.

“Tæl Skridt-kampagnen fungerede supergodt på tværs af vores arbejdsplads. I direktionen samlede vi vores eget hold. Vi opfordrede til, at medarbejderne skulle konkurrere mod os. Hvem har ikke lyst til at slå direktionen?”, siger Claus Henrik Larsen.

Og det virkede. Medarbejderne meldte sig hurtigt på banen. I alt er 3.241 medarbejdere fordelt på 341 hold parate til at lægge nogle kilometer bag sig i april-udgaven af Tæl Skridt. Og de er kampklar: “Vi fører allerede” og “De er håbløst bagud” lyder nogle af budskaberne på medarbejdernes private LinkedIn profiler og internt i mails-tråde. Direktionen gik med på legen og skrev tilbage: “Konkurrér mod os, hvis I tør!”. Og det tør de. På første dag i Tæl Skridt-kampagnen i april gik medarbejderne i Skatteministeriet ikke mindre end 29.563.222 skridt tilsammen.

Der er mange gevinster ved Tæl Skridt, mener Claus Henrik Larsen. Han både går, cykler og løber i det kuperede terræn i Silkeborg, hvor han bor. Så han ved, hvor meget det betyder at komme op af kontorstolen og få frisk luft og motion. Og det bidrager Tæl Skridt-kampagnen med, mener han. Derudover er der også en mere social effekt i og med, at medarbejderne går sammen på hold. Måske ikke fysisk sammen, men selvom de går hver for sig, så opbygger medarbejderne et fællesskab på holdet. Og det er godt for den mentale sundhed.

“Det handler ikke om at gå 10.000 skridt. Det handler om at få medarbejderne op af kontorstolene og være med til at skabe et ‘vi’. Om du går 5.000 skridt eller 15.000 det er ikke afgørende,” siger Claus Henrik Larsen.

Motion i øjenhøjde med medarbejderne

Det er ikke kun Tæl Skridt, der har fået medarbejderne i Administrations- og Servicestyrelsen til at huske på bevægelse i løbet af arbejdsdagen. En underdirektør i Administrations- og Servicestyrelsen tog fx også initiativ til online fællesgymnastik, hvor han til et online møde agerede motionsinstruktør for 300 medarbejdere, der hoppede og dansede foran hver deres skærm.

”Vores direktion er gået med og har ikke været blege for at lave nogle lidt småskøre ting med medarbejderne. Og helst med sportstøjet på for at skabe den uformelle stemning”, siger Claus Henrik Larsen.

Direktionen har også fået bevægelse ind i arbejdsdagen ved at opfordre til, at telefoniske møder holdes gående som ’walk and talks’. Det er nemt at tage hovedtelefonerne på og en blok i hånden, mener Claus Henrik Larsen, der også selv holdt medarbejderudviklingssamtaler under åben himmel, mens der tikkede skridt ind på bevægelseskontoen.

Et stort plus for trivslen

Følelsen af et fælles ’vi’ har været vigtig for direktionen i Administrations- og Servicestyrelsen under nedlukningen. Udover motion har de indført virtuelle fredagsbarer, arrangeret quizzer og online kontorfællesskaber.

Medarbejdernes feedback har været yderst positiv. Det er især direktionens måde at være jordnære og gå forrest på, som har givet god respons – som når Claus Henrik Larsen og andre fra direktionen har lagt videoer op på interne platforme efter en løbe- eller gåtur, hvor de har opfordret kollegerne til at komme med ud og bevæge sig.

“Vi tror på, at motion og bevægelse har en stor betydning for medarbejdertrivslen. Det betyder også noget for det sociale, at medarbejderne føler sig som en del af et fællesskab. Og så er det jo bare gavnligt for både krop og sjæl,” siger Claus Henrik Larsen.

Claus Henrik Larsen, direktør i Administrations- og Servicestyrelsen i Skatteministeriet

Tre gode råd fra direktionen: Sådan kommer din arbejdsplads i gang med kollegamotion
  • Udvis interesse. Vær bevidst – og hav interesse for – hvad dine medarbejdere interesserer sig for – og dermed hvilke motionstilbud, der vil være attraktive for netop dem. Vis, at du gerne vil bidrage til at øge følelsen af sammenhold og fællesskab i virksomheden, så medarbejderne kan mærke dit engagement. Det er afgørende for, om medarbejderne hopper med på bevægelsesbølgen.
  • Find rammerne ved at inddrage medarbejderne. Find aktiviteter, som netop dine medarbejdere vil synes er værdifulde. Hop ikke direkte ud i de ideer, du som leder synes er sjovest – det handler om medarbejderne. For Administrations- og Servicestyrelsen har Tæl Skridt været en succes, fordi meget af arbejdet for medarbejderne er meget stillesiddende, så det har været et afbræk for medarbejderne at komme op og ud at gå. På aktive arbejdspladser er det måske andre aktiviteter, der virker. Så husk at lytte til dine medarbejdere.
  • Bak op om projektet – og vær med. Det er afgørende, at ledelsen er med – og at ledelsen er synlig og engageret hele vejen. Det har virket for os, hvor vi som direktion fx har uploadet små ’motivationsvideoer’ på interne platforme og LinkedIn, vi har skabt konkurrence-elementer, og vi har hele vejen støttet medarbejderne gennem aktiviteterne. Det er ikke afgørende at gå forrest som leder, men det er alfa og omega, at du går med.
"Det handler hele tiden om at sprænge rammerne. Lige så snart, rammerne var sprængt, så skulle vi sprænge dem igen. Hvor meget kan vi flytte os?"
Claus Henrik Larsen
Direktør hos Administrations- og Servicestyrelsen

Tre aktiviteter, som fungerer i skatteministeriets koncern, og som du let kan etablere på din arbejdsplads

TAG TELEFONEN MED PÅ TUR

I stedet for at sidde hele dagen på hjemmekontoret og holde telefonmøder, så tag telefonen i hånden – og med ud på tur. Sådan kan du let få motion ind i arbejdsdagen.

SNUP EN AKTIV PAUSE – MED KOLLEGERNE

Hold en kort pause i onlinemødet, og få rørt kroppen – gerne sammen med dine kolleger. Det kan være alt lige fra 10 englehop og 10 armbøjninger til løb på stedet. Spring ud i det. Kun fantasien sætter grænser.

KOM OP AF STOLEN PÅ HJEMMEKONTORET

Skatteministeriets fysioterapeut har været med til at udvikle en række gode og nemme råd til at gøre motion til en naturlig del af hjemmearbejdspladsen.

Råd nr. 1: Tag kun at tage ét glas vand eller én kop kaffe med over til arbejdsbordet i stedet for en hel kande. Så bliver du nødt til at rejse dig for at hente friske forsyninger, når du er tørstig.

Råd nr. 2: Skift din arbejdsstilling ofte, så du både sidder ned og står op i løbet af en arbejdsdag. Stående arbejde øger forbrændingen. Og så det er sundt for kroppen at variere arbejdsstilling, da stillesiddende arbejde kan give flere belastningsskader for muskler og led.