Selvom mere end 70.000 kollegaer dyrkede sammenholdet i uge 41, var gejsten alligevel ekstra høj nogle steder. Et af de steder var Odense, hvor virksomheder på stribe tilbød deres kollegaer et hav af sjove aktiviteter.

Det var en fantastisk Arbejdspladsernes Motionsuge, og vi kan næsten ikke vente til næste år. Vi håber, I er blevet inspireret til mere kollegamotion og har oplevet, at det kan noget særligt at dyrke motion med sine kollegaer.

I denne artikel zoomer vi ind på Odense, som er en af de byer, som i ekstraordinær grad stemplede ind i Arbejdspladsernes Motionsuge, hvor Odense Kommune, Syddansk Universitet og mange, mange andre virksomheder var aktive og dyrkede fællesskabet.

Odense Kommune

Odense Kommunes medarbejdere stemplede ind i Arbejdspladsernes Motionsuge på mange forskellige måder. Firmaidræt Odense havde blandt andet lavet et uge-program til de ansatte, hvor de var inviteret gratis indenfor til padel, badminton, yoga og fitness, men kollegaerne var også særdeles aktive ude på arbejdspladsen.

”Vores kollegaer var aktive på kryds og tværs. Eksempelvis var der i Børn- og Ungeforvaltningen ”10-i-12-træning” med en instruktør fra Dansk Firmaidræt, og der var opsat bordfodbold og bordtennis samt indkøbt træningselastikker til alle medarbejdere – og så var der også mange små konkurrencer, siger Stine Sommer Sønnichsen, specialkonsulent i Odense Kommune, og fortsætter:

”Derudover havde Borgmesterforvaltningen på rådhuset booket en online instruktør til aktiv pause, og i By- og Kulturforvaltningen inviterede løbeklubben ”Alt for tunge ben” kollegaer fra de andre forvaltninger med.”

Syddansk Universitet

Syddansk Universitet afholdt torsdag Bevægelsesdag for alle sine ansatte, og hele 500 ansatte deltog i en eller flere af de 42 aktiviteter i alt fra floorball, fodboldfitness, japansk kampidræt, crossdance til en udfordrende tur på forhindringsbanen.

”Vores direktion har nedsat projektet ”SDU Bevæger Sig”, som skal føre til, at flere ansatte får mere bevægelse ind i deres arbejdsdag – og kulminationen er for tredje år i træk Bevægelsesdagen, som vi selvfølgelig lægger i Arbejdspladsernes Motionsuge,” siger Linnea Marie Sjöberg, bevægelseskonsulent på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, og fortsætter:

”I den her corona-efterdønning er der en stor mental fordel i at være aktiv sammen med sine kollegaer. Først og fremmest er vi fysisk sammen, og så ser vi også hinanden fra andre og nye sider end i det daglige arbejde. Det tværfaglige er også en stor del af det, fordi vi møder hinanden på kryds og tværs i organisationen og ikke kun dem, vi normalt sidder på kontor med.”

Brunsviger Cup

DR P4 Fyn og firmaidrætten inviterede til Brunsviger Cup i anledning af Brunsvigerens Dag og selvfølgelig Arbejdspladsernes Motionsuge. Det er en sjov indendørs fodboldevent med kollegaskabet i centrum og med brunsviger og hygge i 3. halvleg. Hele 25 kollegahold var med, og der blev grint, kæmpet og heppet igennem.

Dommerbordene var ikke sene til at uddele præmier for både gode mål, gode detaljer og "gode intentioner" – og stærk baggrundsmusik som Halli halli hallo, vi vinder i Mexico skabte den helt rette kulisse.

Roserne fra deltagerne var ikke til at tage fejl af; det er fedt at dyrke idræt og sammenholdet med sine kollegaer... Og så blev arrangørerne fra Dansk Firmaidræt enige om, at de også selv MÅTTE have et hold med næste år.

”Det er en god måde at skabe sammenhold på arbejdspladsen og møde gode mennesker fra andre arbejdspladser. Vi har alle sammen det gode humør med, så vi går efter at have det sjovt – og selvfølgelig også at vinde,” siger Lukas fra Alm. Brand.

”Vi har været med de andre år, og det er super-hyggeligt. Det er rigtig godt at komme ud at se hinanden et andet sted end bare foran skrivebordet eller i kantinen,” siger Peter fra Frie.

”Det er en god anledning til at lave noget i fritiden med kollegaerne og skabe gode bånd til hinanden. Der er nogle med, der er bedre end os, men vi er her for at hygge os,” siger Andreas fra Scanpipe.

Beredskab Fyn, TDC NET, Alumeco, HK Midt og alle de andre

Og så er der selvfølgelig også alle de arbejdspladser, der simpelt stemplede ind i Arbejdspladsernes Motionsuge og sørgede for masser af kollegamotion for deres medarbejdere.

I Odense var Beredskab Fyn, TDC og Alumeco nogle af de virksomheder, der gik forrest.

Der var traditionen tro virkelig gang i brandmænd og indsatsledere fra Beredskab Fyn fredag omkring middag i Arbejdspladsernes Motionsuge. De løb, løftede og svedte på pladsen foran brandstationen, som nærmest var omdannet til et mindre crossfitcenter med soundbox, brandslanger, udrykningskøretøjer og yogamåtter. Efter træningen var der forskellige kollegiale konkurrencer i, hvem der kunne stå længst tid i planke, hvem der kunne tage flest squats og meget mere.

TDC Net bruger normalt de første fem minutter af dagen på traditionel morgengymnastik, hvor en instruktør leder bevægelserne, og de andre følger med. De brugte Arbejdspladsernes Motionsuge som en god anledning til at afprøve noget nyt.

To af dagene i motionsugen havde de i stedet 15 minutters morgentræning, hvor de den første dag havde cirkeltræning og i mindre grupper én efter én skulle finde på en øvelse, som gruppen lavede – og dét førte til gode grin og nye bevægelser. Den anden dag skulle de i grupper lege og holde en bold kørende ved at slå til den, som om det var en ballon, og hvis de tabte den, skulle de lave en af de forberedte øvelser – og til gruppen, der holdt bolden kørende længst tid, var der en lille præmie, som førte til både begejstring og konkurrenceånd.

”Det fandt stor inspiration, og det er bestemt ikke sidste gang, at vi bryder vores ellers udmærkede morgengymnastik med nogle utraditionelle lege. Vi har blandt andet stikbold på programmet, når det bliver lidt varmere, og vi kan være udenfor,” siger Helle Engelbrecht Christensen, logistisk koordinator hos TDC Net.

Alumeco var aktive hele ugen og skød det hele i gang med morgentræning for alle ansatte i deres store produktionshal. Derudover havde de blandt andet også en Tæl Skridt-konkurrence hele ugen, hvor der var flotte præmier på højkant.

HK Midt stemplede også ind i Arbejdspladsernes Motionsuge med blandt andet fælles gåture. Medarbejderne oplevede, at aktivitet og kollegamotion både var sjovt og gjorde noget godt for fællesskabet, så efterfølgende har de udarbejdet et fast ugeprogram med kollegamotion hver 2. uge.

Mandag er der aktivitetsbingo i ”kagepausen”, tirsdag, onsdag og torsdag er der stationstræning med elastikker, hulahopringe og en løbebane i gården på vej til og fra frokost og fredag kan de vælge enten at spille floorball på parkeringspladsen eller gå en walk-and-talk.

”Vi oplever, at vi lærer hinanden at kende på andre måder, og at det gør noget godt for sammenholdet, når vi dyrker kollegamotion sammen. Det er også godt for sundheden, men for os er det mindst lige så vigtigt, at det er sjovt,” siger Rie Bastrup, faglig konsulent hos HK Midt Privat.

Og så har vi slet ikke nævnt Morningtrain, Fyns Politi, Børnehuset SkatteØen, Pentia og alle de andre. Det er så fedt, at I holder kollegamotion-fanen højt.

Vi ses til Arbejdspladsernes Motionsuge i uge 41 i 2023.