Det betaler sig for arbejdspladserne at tilbyde motion til medarbejderne. Men skal resultaterne være de bedste, skal der motioneres i arbejdstiden, hvor fællesskabet med kollegerne sætter positive spor på trivslen, sygefraværet og produktiviteten.

Med sin ph.d.-afhandling, der blev færdig i 2015, lagde forsker og konsulent, Just Bendix Justesen, endnu en bunke fordele ved motion i arbejdstiden på bordet. Forskningen viste i forvejen flere positive resultater for den enkelte medarbejders helbred og trivsel, men at det også kunne mærkes i kroner og ører i arbejdspladsens regnskab gav nu et økonomisk incitament for at lægge motion ind i arbejdsdagen.

”Vi har længe vidst, at vi ved at motionere får det fysisk og psykisk bedre og forebygger livsstilsygdomme. Det unikke ved studierne i nyere tid er, at det har vist, at det også betaler sig på bundlinjen. Motion i arbejdstiden øger produktiviteten og mindsker sygefraværet, så pengene, der bliver brugt på medarbejdermotion kommer tilbage. For hver investeret 1.000 kroner kommer der minimum 2.740 kroner igen”, fortæller Just Bendix Justesen, der afleverede sin ph.d.-afhandling på Syddansk Universitet.

Initiativ fra ledelsen

Med talen om de økonomiske gevinster ved motion på arbejdspladsen er dialogen med ledelserne på arbejdspladserne blevet åbnet yderligere. For ledelsen har en afgørende rolle, når kollegamotionen skal implementeres. Tager chefen selv initiativ til at indføre struktureret motion sammen med medarbejderne, vil de ansatte også være mere motiverede til at deltage.

”Ledelsens opbakning er vigtig, hvis der skal skabes vedvarende resultater. Som regel aftager interessen for træningsaktiviteter på arbejdspladsen efter seks måneder, og det er ikke tid nok til at skabe varige resultater. Ledelsen skal være med til at sætte motion i struktur og få organiseret det i hverdagen”, lyder det fra Just Bendix Justesen, der nævner uddannelse af sundhedsambassadører blandt de ansatte som én af flere muligheder for at få motion ind i arbejdspladsen.

Godt for sammenholdet

Udover den klingende mønt har motion på arbejdspladsen også en effekt på de blødere værdier. At bruge en del af arbejdstiden på bøj, stræk og sjove holdspil sammen med kollegerne styrker også båndene mellem de ansatte – også dem på tværs af afdelinger, jobtitler og kontoretager.

”Man skal ikke undervurdere, hvad motion i arbejdstiden gør ved fællesskabet. Vi har set rigtig gode resultater på både plejehjem og produktions-virksomheder. Alt skal gå så rasende travlt i dag, så at samarbejdet og sammenholdet blandt de ansatte styrkes, er kun en fordel”, siger Justesen.

Smag på mulighederne

Arbejdspladsernes Motionsdag, der den 13. oktober 2017 fandt sted for tredje gang, er ifølge Just Bendix Justesen en åbenlys mulighed for både nye og rutinerede ud i kollegamotion til at sætte fokus på motion og bevægelse.

”Dagen kan bruges til at give en masse viden og inspiration. På nogle arbejdspladser bliver der sagt, at nu gør vi det. Det er nok størstedelen af arbejdspladserne, som skal smage på mulighederne for motion på arbejdspladsen. Dem, der er i gang, kan bruge dagen til et frisk og anderledes pust i hverdagens motion”, lyder forslagene fra Just Bendix Justesen, der mener, at det er meget positivt, at firmaidrætten på motionsdagen har holdt åbne foreningsevents på 11 steder i landet.

”Vi må ikke springe de mindste arbejdspladser over. De har måske ikke ressourcerne til at indføre motion på arbejdspladsen alene, men kan de komme ind i et lokalt netværk, så kan de finde ud af at skabe noget sammen. Dette netværk kunne begynde ved en åben motionsevent. Jeg er sikker på, at når man mødes til motion på tværs af firmanavne, så gør det noget ved samarbejdet og relationerne, hvilket skaber bedre vækst”, siger Just Bendix Justesen.

Pernille Fløjstrup Andersen
Pernille Fløjstrup Andersen
Kommunikationskonsulent

30 min gratis aktivitet

Konsulenterne fra Sundere Danskere afvikler lige nu gratis aktiviteter på arbejdspladser i hele landet.

Vælg én af nedenstående aktiviteter for alle medarbejdere og se frem til 30 minutter med holdånd og smil på læben. Efter aktiviteten rådgiver sundhedskonsulenten jer i, hvordan sundhed og motion kan komme på banen på jeres arbejdsplads.

Vælg ét af disse temaer:
Peptalk – oplæg om den sunde arbejdsplads, med masser af idéer og icebreakers undervejs.
Brainbooster – en anderledes motionspause, der skaber holdånd og smil på læben.
Idébanken – workshop, der stiller skarpt på medarbejdernes ønsker til en sundere arbejdsplads.

Aktiviteten kræver ikke omklædning, og alle kan være med.

Rikke Døssing
Rikke Døssing
Udviklingskonsulent