Svend Fladberg er 89 år og har tidligere været formand i Firmaidræt Køge i ca. 25 år – og så har han lige vundet medaljer til VM i orienteringsløb i Syditalien og cykler med avis hver dag. Han er indbegrebet af livslang idræt, firmaidræt og bevægelse.

Svend Fladberg fylder 90 år til december. Det går han meget op i, fordi det år, man fylder i indeværende år, bestemmer, hvilken 5-årig klasse man løber i til orienteringsløb.

”Jeg er jo den yngste i klassen 90-95 år, og det betyder rigtig meget i min alder. Når jeg løber mod nogle, der er 94 år, så er det en stor fordel for mig. Jeg fik sølv- og bronzemedaljer til VM i Syditalien i juli, og jeg skal også snart løbe både DM i Silkeborg og på Bornholm i mellem- og langdistancen,” siger Svend Fladberg.

Fra isenkræmmer til firmaidrætsformand

Svend blev udlært isenkræmmer i Hobro i 1957 og fik et job i en købmandsgård, der havde en isenkræmmerafdeling.

Det varer ikke længe, så samler Svend trådene i købmandsgården og tager initiativ til et firmafodboldhold. Det blev begyndelsen på Firmaidræt Køges fodboldhold, ”Køge Firma Bold”.

Efterhånden bliver Svend mere og mere involveret i Køge Firma Bolds bestyrelse og til sidst formand – og sidst i 1960’erne er Svend faktisk formand for hele Firmaidræt Køge, hvor han sidder i ca. 25 år.

Indtil 1968 var der populære karnevaller i Køge, så da det stoppede tog Svend i stedet i 1970 initiativ til Køge Byfest, som blev meget velbesøgt fra hele Køge opland. Det betød, at foreningen fik samlet så mange penge sammen, at de i 1974-1975 kunne bygge Ravnsborghallen, som står den dag i dag – nu som en selvejende institution.

”Vi fik lagt en masse jord rundt om hallen med masser af fodboldbaner og alt muligt. Vi havde rigtig mange aktive hold dengang og deltog i landsmesterskaber flere steder i landet. Da vi fik Ravnsborghallen, afholdt vi også selv landsstævner,” siger Svend.

Svend følger sønnen Steen

Ligesom fodbolden var Svends indgang ind i idrættens og firmaidrættens verden, så begyndte sønnen Steen Fladberg også til fodbold i foreningen. Han begyndte dog at dyrke mere og mere badminton – og blev bedre og bedre. Faktisk blev han så god, at han blandt andet blev verdensmester i double i 1983.

Som det ofte sker, bliver forældre involveret i deres børns idrætsgrene, og det samme skete for Svend. Han blev først næstformand og senere formand for Køge Badminton Klub, som spillede og spiller i netop Ravnsborghallen.

”Der var jeg også formand i 25 år, men jeg er jo også ved at være godt oppe i alderen,” siger Svend med et grin og fortsætter:

”Jeg følger stadig Firmaidræt Køge fra sidelinjen, og det er eksempelvis sjovt at se, hvordan padel er blevet så populært. Det er en god idrætsgren, som er nem at komme i gang med.”

Orienteringsløber og voksenbud

Selvom Svend snart bliver 90 år, er han stadig aktiv.

”Vi har en aktiv orienteringsklub i byen, og jeg begyndte selv at løbe orienteringsløb for 20-25 år siden – og i dag kan jeg se tilbage på en lang rejse med løb i hele landet og i udlandet – senest i Syditalien, hvor der var meget pres på,” siger Svend og fortsætter:

”Jeg kender rigtig mange i orienteringsløbsmiljøet, og til DM i Silkeborg er der eksempelvis en håndfuld dygtige jyder med, men de er alle i slutfirserne, så jeg er heldig, at jeg akkurat sniger mig op i næste klasse.”

Foruden orienteringsløb kører Svend med aviser hver hverdag om eftermiddagen.

”Jeg har kørt med avis i 27 år som det, der hedder voksenbud. Jeg cykler, men hvis der er en lang distance, så tager jeg bilen med cyklen bagpå og cykler resten af vejen,” siger Svend og fortsætter:

”Det passer rigtig godt sammen med min passion for at dyrke orienteringsløb. Vi løber ikke helt så stærkt i min alder, så den daglige cykeltur og motion er med til at holde mig i en god grundform – og så er det bare sjovt og hyggeligt.”

Thomas Landtved-Holm
Thomas Landtved-Holm
Kommunikationskonsulent