I halvandet år har vores Rigtige Mænd-­projekt henvendt sig med budskaber om sund kost og motion til mænd, der mener, at de har det meget godt, og at al den snak om sundhed hører hjemme i damebladene. Vi mener nemlig, at det er nødvendigt at tage mændenes skrantende sundhed alvorligt. For mænd topper de fleste sygdomsstatistikker, opdager symptomerne på alvorlige sygdomme for sent og har for få nære relationer. Det koster samfundet penge, familien bekymringer og mændene fire, fem leveår i forhold til kvinderne.

Rigtige Mænd­-projektet var i marts igennem et kritisk eftersyn ved et seminar på Syddansk Universitet. Formålet var at tage det bedste og skrotte det værste fra projektet for her­efter at kigge ud på en fremtid, hvor vi i endnu højere grad får mændene motiveret til ”gode liv” med motion og sunde vaner.

Eftersynet afslørede ikke overraskende, at mændenes vej mod et sundere liv er lang og op ad bakke. Samtidig har vi også oplevet en flok mænd, der netop har bevæget sig ud på vejen og selv har forandret deres liv. Den oplevelse burde flere mænd få, men det kræver en indsats – én af de store. Af mændene selv, af deres familier og af samfundet.

Mændene skal mande sig op, og det gør de blandt andet, når de tager aktiv del i de fælles­ skaber, der er centralt for Rigtige Mænd­projektet. Her styrkes mændenes fysiske og psykiske sundhed.

De stærkeste fællesskaber er lokale. Mændene har søgt nærhed i kendte omgivelser tæt på hjemmet. Det har gavnet dem i deres udvikling og styrket de sociale bånd. Dels har tiden, de har skulle afsætte, været overskuelig, dels har de hurtigere fået skabt en tryghed omkring madretter med kål, litervis af vand og så den uvante motion, der gør ondt, når kroppen bærer på 40 kg overvægt.

I Rigtige Mænd­projektet har vi skabt nogle rammer med blandt andet sjove træningsøvelser, fysiske tests og tips til kosten. Enkelt og ligetil. Mændene har så selv skabt aktiviteten inden for rammerne. De har mødtes på boldbaner og i baghaver for at ligge i planke, slå kolbøtter, stå på hænder og løbe små ture, men vigtigst af alt, så har de haft det sjovt, og de har fået lyst til at mødes igen, hvor måske også naboen eller kollegaen er med. Fællesskabet spirer i den gode stemning, og med tiden begynder mændene også at forpligte sig ved at prioritere samværet og dermed vælge møderne og motionen med kammeraterne til.

For at alt dette skal ske, er der brug for nogen, der går forrest som samlings­ punkt i fællesskabet. Disse energiske ildsjæle har vi fundet flere af. Det er dem, som har fået mændene med og sørget for, at der på Facebook eller på sms bliver sat tid og sted på næste træning og minder Bjarne om, at det er ham, der står for ”væskebalancen”.

Den aftale skal også være på plads til tirsdag den 5. juni – Fars Dag – hvor der er Rigtige Mænd Løbet i 31 kommuner. For når de små 10 km på cykel og i løbesko er tilbagelagt, og sidste holdkammerat har krydset målstregen, er det tid til at fejre, at et mål er nået i fællesskab – og så skal der rettes op på den væskebalance.

Af Peder Bisgaard, formand for Dansk Firmaidræt