Et år med frivillig kollegamotion har gjort underværker i Esbjerg Lufthavn. Medarbejderne og ledelsen er blæst bagover af spritnye testresultater og et stærkere fællesskab. Bl.a. er lufthavnschefen, 55-årige John Nielsen, blevet ni kilo lettere i processen. Esbjerg Lufthavn deltog naturligvis i 2019-udgaven af Arbejdspladsernes Motionsdag.

Medarbejderne i Esbjerg Lufthavn er flyvende, og der blæser gode vinde på såvel start- og landingsbanen som kontorgangene. Et år med frivillig kollegamotion i arbejdstiden har nemlig givet mærkbare resultater, viser tests foretaget af Just Bendix Justesen, seniorforsker., ph.d. og rådgiver, Institut for Idræt og Biomekanik på SDU.

Lufthavnschef, 55-årige John Nielsen, er blevet ni kilo lettere i processen.

”Én ting er de fysiologiske forbedringer. I mit tilfælde optimeret søvn, mere energi og stærkere fysik. Jeg er fire cm tyndere omkring maven, og jeg har sprunget to huller over i livremmen. Det er en vild udvikling og dejligt. Det bedste ved det hele er dog alt det, der er svært at måle – nemlig vores styrkede fællesskab. Vi er i dag en gladere arbejdsplads, og vi kender pludselig hinanden på et helt andet plan,” siger John Nielsen og supplerer:

”Jeg er ikke længere kun chefen på kontoret, men en del af flokken – vi smiler, sveder og dyrker sammenholdet på en måde, jeg ikke tidligere har praktiseret eller oplevet i min karriere. Adfærdsændringerne er til at føle på, og dagligdags-kommunikationen på kryds og tværs i organisationen bliver konstant optimeret, desto mere vi samles til træning.”

Fortsætter de gode vaner
80 procent af de 64 ansatte i Esbjerg Lufthavn sagde i september 2018 ja tak til at indlede det frivillige kollegamotionsforløb. I praksis står træner Anne Runge Larsen for varierende og fleksible kollegamotionsseancer med plads til individuelle ønsker og særskilte behov, baseret på indledende sundhedstjek.

”Hånden på hjertet, så var jeg skeptisk i starten. Det er jeg ikke længere. Jeg skal bare konsultere min hjerne og mit hjerte. Antallet af sygefraværsdage er også faldet. Og selvfølgelig fortsætter vi vores gode vaner – det er ikke mindst medarbejdernes ønske. Skulle jeg starte helt forfra – eksempelvis som selvstændig, er jeg slet ikke i tvivl om, at jeg ville skrive ’deltagelse i kollegamotion’ ind i ansættelseskontrakter og funktionsbeskrivelser helt på linje med ’at tage telefonen’ og ’at svare mails’. Det ville være det eneste rationelle og mest ansvarlige at gøre,” siger John Nielsen.

Fra inaktiv til aktiv
Administrationen, cargo-personale, trafikkontoret, ledelsen og marshalls – Esbjerg Lufthavn er mangfoldig, når det kommer til titler og jobfunktioner.

56-årige Jette Palle er rejsekonsulent og fan af kollegamotion.

”Jeg får rørt nogle muskler, jeg ikke anede, jeg havde, og vores træner tager højde for mine små-skavanker. Det er skønt at have et frikvarter i et ellers stillesiddende arbejde. Jeg har tabt mig, er blevet stærkere, og jeg har generelt fået bedre vaner. Kollegamotionen er en gave af format, og sammenholdet har aldrig været bedre,” siger Jette Palle.

Indsatsleder i Brand & Redning, 48-årige Søren Dall Jepsen, var inaktiv for et år siden. I dag er han fire kilo lettere, og der er endda kommet mere muskelmasse til.

”Jeg glæder mig hver gang, vi skal motionere. Jeg må indrømme, at jeg nok ikke ville få pulsen meget op, hvis jeg selv skulle tage initiativ og planlægge min træning. Jeg får samtidig set nye sider af kollegerne, og vi er bestemt ikke blufærdige længere,” siger Søren Dall Jepsen.

Ekstra gas på #AMdag19
John, Jette, Søren & Co. gav den naturligvis ekstra trænings-gas på Arbejdspladsernes Motionsdag anno 2019. I lighed med over 30.000 kolleger på arbejdspladser i hele landet. Aldrig før har så mange styrket sammenholdet lige nøjagtig på Arbejdspladsernes Motionsdag, der nu er afviklet fem gange.

”Kollegamotionsbølgen breder sig, og vi er blæst bagover af de opdateringer, vi har fået fra Lolland til Nordjylland. Der er smil på læben alle steder. Tak til ildsjælene på arbejdspladserne og vores fantastiske frivillige kræfter i firmaidrætsforeningerne, som også stempler ind på #AMdag og sørger for lokale events,” siger kommunikationskonsulent i Dansk Firmaidræt, Michael Tannis Beck.

Michael Tannis Beck
Michael Tannis Beck
Udviklingskonsulent
Læs artikel om Esbjerg Lufthavn på www.dr.dk
Se indslag - DR - TV Avisen - starter 11:02 i udsendelsen

Sådan har forløbet været – ’Motionsprojektet i Lufthavnen’

- Den enkelte medarbejder fik sit eget træningsprogram ud fra målinger, kondital og besvarelser ift. egen trivsel i september 2018.
- Der er trænet i holdfællesskaber, da mange træningsprogrammer minder om hinanden.
- Der er trænet igennem leg, opvarmning, hård belastning, styrke og yoga/smidighed og løb.
- Der er afprøvet forskellige træningsformer – også ift. hvor mange der har været på de enkelte hold.
- De faste træningssessioner (typisk mandag/fredag) er blevet suppleret med to succesrige events – en med yoga og en med spinning.

Resultater efter et år med frivillig kollegamotion i arbejdstiden

Produktivitet

2018: Medarbejderne angiver – efter egne kriterier – at deres individuelle produktivitet ligger på 82 %.
2019: Tallet er steget til 88 % (7,3 % i forbedring).

Kondital

2018: Mænd = 29, kvinder = 20. Over 50 % af medarbejderne har dagligt smerter i bevægeapparatet (muskler og led).
2019: Forbedring på 20 % på et år – og fald i antallet af medarbejdere med kroniske smerter.

Kost

2018: Over 50 % af medarbejderne spiser forkert (for lidt groft brød og for få grøntsager mv.).
2019: Andelen er kun 30 % nu.

Søvn

2018: 74 % af medarbejderne sover mindre end syv timer per nat.
2019: Kun 38 % af medarbejderne sover mindre end syv timer per nat.

Medicin

2018: 40 % tager receptpligtig medicin (blodtryks- og kolesterolnedsættende samt smertestillende).
2019: Der er sket et lille fald, men stadig meget at arbejde med.