Esbjerg Firmaidræt har i samarbejde med bl.a. kommunen og lokale foreninger gjort adgangen til foreningslivet mere tilgængelig.

Fredag aften for et par år siden. I Esbjerg Firmaidræts haller - EFI-Hallerne - spilles der bold. Nogle aftener er det med hænderne, andre aftener triller bolden fra fod til fod. På den anden side af banderne og ude på gangene er der også aktivitet. Det er grupper af lokale børn og unge helt ned til 10 år, der hænger ud. Nogle aftener løber de rundt og larmer, andre aftener er de inde på banen og genere spillerne.

Sådan var det for et par år siden. I dag er tingene anderledes.

”Vi havde en udfordring med 20-25 unge, som skabte uro i hallen. Det skulle vi finde en løsning på. Esbjerg Firmaidræt begyndte et samarbejde med kommunens SSP-konsulenter, Aktiv Fritid og flere andre partnere. Efter noget pingpong fik vi skabt Fritidsbutikken, som åbnede i september 2017. Formålet med butikken er at rådgive børn, unge og deres forældre om foreningslivet og inkludere dem i foreningerne”, forklarer Richard Lassen, der ser mange fordele for den lokale firmaidræt i det netværk, som bliver skabt via Fritidsbutikken.

Street dance i festsalen

”Der var en pige, som kom i Fritidsbutikken. Hun ville gerne danse street dance. Nu har hun et hold gennem firmaidrætten, hvor både piger og drenge kan være med. De danser om onsdagen i festsalen. Det er et godt eksempel på, hvor Fritidsbutikken kan vise vej ind i foreningslivet”.

Over sommeren 2017 tog Fritidsbutikken form i det tidligere pedelkontor i EFI-Hallerne. Frivillige kræfter og sponsorer hjalp med til at skabe rammerne. Det er også frivillige, der vejleder de børn og unge, der kommer forbi Fritidsbutikken sammen med mindst én forældre. Det er det eneste krav, som stilles.

”I Fritidsbutikken bytter vi arbejde for bl.a. kontingent i en forening. Det kan være en dreng, der gerne vil gå til fodbold eller kick-boksning, så laver vi en aftale med en forening om, at han skal møde til træning tre gange. Og gør han det, kan han få betalt kontingent i seks måneder. Vi har også opgaver som hjælpere ved arrangementer, som hjælpetræner eller til noget håndværksarbejde i foreningerne. Her kan forældrene være med. Så på den måde får vi skabt en kontakt mellem en familie og en forening”, siger Richard Lassen, der selv har mange års erfaring fra det lokale foreningsliv.

Uformelt og professionelt

Fritidsbutikken har åbent onsdage og torsdage mellem 15:30 og 18:00. Om torsdagen er rådgivningen for unge over 18 år. Opmærksomheden omkring butikken er skabt gennem bl.a. en Facebook-side, omdeling af flyers og via kommunens tilbud, der er henvendt til de unge. Med tiden bliver der forhåbentlig mere og mere travlt i butikken, og derfor håber Richard Lassen også på, at det bliver muligt at udvide åbningstiderne.

”Vi kan nå at hjælpe tre til fem familier i åbningstiden. Det kan være, at forældrene skal have hjælp med at søge oplysninger på computeren, eller vi skal finde ud af, hvilken idræt, der virkelig interesserer den unge. Vi skal tage den tid, det tager. Det er vigtigt, vi holder det uformelt og professionelt”, siger Richard Lassen.

Idrætstøj til genbrug

Der kan være mange årsager til, at deltagelse i foreningslivet ikke er en umiddelbar tanke hos dem, der møder op i Fritidsbutikken. Et af de konkrete benspænd kan dog løses hurtigt. Fritidsbutikken henviser nemlig til et genbrugslager af sportstøj – Næstehjælperne/Tøjskabet - så det nye liv og medlemskab af en forening ikke skaber for store omkostninger til tøj og udstyr.

”Fritidsbutikken er et serviceorgan, og jeg håber, at vi blot får mere at se til fremover. Så vi vil også få brug for flere frivillige med tiden. Vi har fået gode erfaringer og er blevet dygtigere det seneste år. Vi vil gerne gøre mere opmærksom på os, for der er stadig mange, der ikke til kender os, men det kommer de til”, fastslår Richard Lassen.

Det sker stadig, at der er lidt uro i EFI-Hallerne, men slet ikke i samme grad som tidligere. Og når Richard Lassen og Co. så møder de unge sådan en aften, så byder de selvfølgelig ind med en invitation til et besøg i Fritidsbutikken. Uformelt og professionelt.

Pernille Fløjstrup Andersen
Pernille Fløjstrup Andersen
Kommunikationskonsulent

Fritidsbutikken

  • Ligger i et tidligere pedelkontor i EFI-Hallerne.
  • Tilbyder vejledning til børn, unge og deres forældre samt hjælper med adgangen til foreningslivet.
  • ”Veksler” foreningskontingent for frivilligt arbejde.
  • Er et samarbejde mellem Esbjerg Firmaidræt, SSP og Forebyggelse ved Aktiv Fritid, Bydelsprojekt 3i1, repræsentanter fra Esbjerg Firmaidræt, Aktiv Fritid og Esbjerg Kommune.