Du slænger dig i en farverig strandstol, mens solens stråler prikker på din hud. Bag solbrillerne glider dine øjne skiftevis fra rosévinen i højre hånd, til dén krimi, du endelig får læst, i venstre hånd – og til familien, der leger i vandkanten.

Eller måske slentrer du ned ad en smal, brostensbelagt gade i Sydspanien, mens dine øjne hviler på de smukke pastelfarver og detaljerne i arkitekturen. Men du går ikke bare. Og du ser ikke bare. Du dufter. Sanser. Smiler. Mærker. Nyder. Oplever. Lever.

Og så. Med ét overhaler hverdagen dig indenom med 120 km/t. Autopiloten slår til, du giver blinklyset et hak til højre og trækker ind i dén kørebane, du forlod før ferien. Solseng og sene nætter er på 0,5 skiftet ud med sofa og sædvanlige sengetider. Badetøjet ligger foldet sammen bagerst i skabet, hvor arbejdstøjet igen er inden for rækkevidde. Ferien er slut.

Men feriestemningen, der er så rar at være i, er da værd at holde fast i – er den ikke? Også selvom hverdagen igen buldrer derudad. Den tanke strejfede mig, da jeg landede i Kastrup Lufthavn med forsvindende kort tid tilbage af min ferie. På togturen hjem brød jeg mit hoved med, hvordan det skulle lykkes. Umiddelbart ikke en nem opgave. Hverdagen er jo netop ikke ferie. Vi har deadlines, der skal nås – fritidsinteresser og fællesskaber, der skal dyrkes.

For at finde svaret skrev jeg en liste. Jeg laver lister for alt – arbejdsopgaver, praktiske gøremål, hvad der skal pakkes til ferien. Og nu altså også over hvilke ting, der nærer mig på en ferie – og hvordan jeg kan blive bedre til at prioritere dem imellem mandagens mad­ lavning og motion.

At kigge mere op fra min telefon – og opleve mine omgivelser som under slentreturen i Sydspanien – når jeg bevæger mig fra A til Z. I stedet for at scrolle mit Facebook­feed igennem for 17. gang på en time, er ét af punkterne på listen. Faktisk er alle punkterne små ændringer, der hverken kræver mere tid eller overskud.

Det kræver bare, at jeg husker dem. Og det er lidt nemmere, når det står sort på hvidt på en papirlap foran mig.

Hvad skulle der stå på din liste? Hvordan kan du forlænge din feriefølelse?

Nytår giver tit anledning til en ny start. Et nytårsforsæt. Men hvorfor ikke trække en streg i sandet allerede nu? Gribe feriefølelsen, mens den er dugfrisk, og lade den fylde hverdagen med lidt mere energi, glæde og sanselighed. Jeg vil i hvert fald prøve.

Dét er mit feriefortsæt. Og du må godt låne det.

Rikke Mortensen
Rikke Mortensen
Kommunikationskonsulent
Badetøjet ligger foldet sammen bagerst i skabet, hvor arbejdstøjet igen er inden for rækkevidde. Ferien er slut.
Men feriestemningen, der er så rar at være i, er da værd at holde fast i – er den ikke?