Aalborg Firmaidræt bliver belønnet for en offensiv strategi og oplever stor vækst i antallet af medlemmer – det er især lykkedes at skabe relevante motionsmuligheder for medarbejderne ude på de lokale arbejdspladser. I og i forlængelse af arbejdstiden.

Klokken er seks om morgenen (præ corona), og produktionsmedarbejder hos Siemens Gamesa i Aalborg samt kontaktperson til Aalborg Firmaidræt, Kent Ramlow Sørensen, er lige mødt på arbejde. Kent og 89 gode kolleger står i rundkreds og indleder så ti minutters elastiktræning. Outputtet er smil på læben, styrket sammenhold og et varmt bevægelsesapparat klar til dagens dont.

”Vi laver også squats og andre funktionelle øvelser. Vi mærker pulsen, men den kommer dog ikke længere op, end at vi kan nå at vende verdenssituationen og fyre et par vittigheder af,” siger Kent Ramlow Sørensen, der er en del af en klar tendens. Flere og flere danskere dyrker nemlig motion på arbejdspladsen i tilknytning til en firmaidrætsforening. I firmaidrætten oplever vi en stigning på 18 % i denne kategori, hvis vi sammenligner medlemstallene fra 2018 og 2019.

Hos Siemens Gamesa er det helt naturligt og et klokkeklart strategisk valg, at medarbejderne har frihed til kollegamotion og firmaidræt. I forlængelse af arbejdstiden bliver der især dystet i skydning, badminton og ishockey.

”Trivsel på arbejdspladsen kommer blandt andet gennem motion og social interaktion. Vi laver motion for alle produktionsmedarbejdere inden starten på hvert skift for at blive varmet op og få smurt leddene, så vi har det godt sammen og er klar til dagens opgaver. Og vores aktiviteter inspirerer faktisk helt udenfor Danmarks grænser. Til det årlige møde for virksomhedens globale topledelse viste vi en video med vores opvarmning i Aalborg, og vi fik alle ledere op fra stolene for at lave de samme øvelser. Der var smil og stor begejstring hele vejen rundt,” siger Peter Birkegaard, fabrikschef ved Siemens Gamesa.

Alt er muligt
Anne Louise Vanggaard, daglig leder i Aalborg Firmaidræt, er naturligvis glad for engagementet hos Siemens Gamesa. En generel forenings-medlemsvækst på 32 % det seneste år hjælper tillige på humøret i det nordjyske. Det hårde arbejde bærer frugt.

”Vi lytter til behovene, og vi er offensive i bybilledet. Vi inviterer os selv til netværksmøder, og vi fik bl.a. taletid til HK’s seneste generalforsamling. Fleksibel firmaidræt og kollegamotion er i den grad produkter i høj kurs blandt folk i fagbevægelsen. Vi sørger også for, at små arbejdspladser sammen kan mønstre et firmafodboldhold, og vi hjælper chefen på hjørnekontoret med at afvikle en personaledag, som forstærker fællesskabet. Vi ser ingen begrænsninger,” siger Anne Louise Vanggaard.

Hverken Aalborg Firmaidræt som forening eller Anne Louise Vanggaard personligt har i sinde at hvile på laurbærrene. Det lange lys er rettet mod Arbejdspladsernes Motionsdag den 9. oktober – fredag i uge 41 lige før skolernes efterårsferie. Drømmen er, at hele Aalborg hopper med på bevægelsesbølgen.

”Det konkrete mål er mindst 10.000 aktive aalborgensere. Vi stiller et stort instruktørkorps til rådighed, og vi rykker ud på de arbejdspladser, der vil have besøg. Derudover arrangerer vi workshops rundt omkring i byen – bl.a. i GAME Streetmekka. Vi tilbyder endvidere aktiviteter, som gør det muligt, at ældre og de unge kan motionere sammen. Vi hejser flaget, og vi går forrest – det er vigtigt at signalere, at motion skal fylde mere i vores hverdag,” siger Anne Louise Vanggaard.