Motion i arbejdstiden
Ledelse af aktive og bæredygtige arbejdspladser

Aktive pauser handler om motion i arbejdstiden sammen med kollegerne. Og kollegamotion betaler sig – både for dig, dine kolleger og arbejdspladsen.

 

Du tænker måske, at det økonomisk ikke giver mening med en fem til ti minutters aktiv pause flere gange om ugen, hvor I stopper arbejdet. Men så kan du godt tro om igen. Det kan nemlig give den helt modsatte effekt, hvor medarbejderne arbejder mere effektivt, bliver gladere for at være på arbejde og er mindre fraværende på grund af sygdom.

 

Tænk på de aktive pauser, som en form for sikkerhedsudstyr, der er nødvendigt for, at I lykkedes med at skabe en bæredygtig arbejdsplads. Med det "aktive sikkerhedsudstyr" tager I ansvar for at få det bedste ud af de mennesker, I arbejder sammen med.

 

Og i sidste ende er de aktive pauser med til, at jeres produktivitet bliver øget samt, at I kan fastholde og tiltrække medarbejdere. Samtidig med har det dokumenteret effekt på den fysiske sundhed, trivslen og jeres arbejdsmæssige sociale relationer. Alle jeres bundlinjer bliver bare bedre.

 

Det er ganske enkelt hver en omkostning værd, og effekterne af kollegamotion bliver bakket op af en række videnskabelige kilder, som du kan dykke nærmere ned i herunder:

Fra gode intentioner til handling

Vi kan derfor snakke nok så længe om, HVORFOR vi skal bevæge os, men det vigtige er, HVORDAN vi får det gjort.

 

Vil I opnå effekter af kollegamotion, er der ingen vej udenom: I er nødt til at mene det og vise, at I mener det. Ellers kan kollegerne mærke slinger i valsen, og de gode effekter udebliver på den lange bane. Der er flere måder at vise, at I mener det på:

 

  • Ledelsen skal sætte rammen

 

Gør det helt klart hvorfor I prioriterer tid til kollegamotion. Hvad ønsker I at opnå med kollegamotionen? Hvor lang tid må der bruges på kollegamotion og hvornår? Hvilke ressourcer er der til rådighed? Og hvornår er kollegamotionen en succes?

 

Med en klar og tydelig rammesætning fra ledelsen vil I mindske usikkerheden og de dårlige undskyldninger fra medarbejderne. Og I er allerede et skridt tættere målet.  

 

  • Lederen skal gå forrest og være med i praksis. Hver gang!

 

Hvis ledelsen ikke går med og spiller floorball eller er med på gåturen, så stopper gejsten og kollegamotionen fuldstændigt. Så siver det ikke ordentligt ned til alle medarbejderne. Når ledelsen er med, føler medarbejderne sig mere engagerede og forpligtede til også at være med. Ligesom det sender et klart signal om, at her er det legalt at bruge tiden på kollegamotion – på lige fod med andre arbejdsopgaver.

 

  • Kommuniker, hvorfor I gør det – og gentag det igen og igen

 

Kommuniker, hvorfor I laver kollegamotionen. Så bliver motivationen bedre. I skal være tydelige omkring, hvorfor I gør det. Er det for at styrke trivslen, øge sammenhold eller for at få et højere energiniveau?

 

Igangsættelse af kollegamotion er en kulturforandring, og forandringer kan skabe uro blandt kollegerne. Derfor er det helt essentielt, at I finder ud af, hvorfor I skal i gang med kollegamotion. Når I har fundet grunden, så kommuniker det, og gentag det, hver gang der er mulighed for det.

 

Styrket arbejdsglæde. Øget effektivitet. Lavere sygefravær. Ja, de positive effekter ved motion på arbejdspladsen står i kø.

Er du nysgerrig på mere viden?

Så anbefaler vi, at du lytter med på disse podcasts:

Du er også velkommen til at kontakte Stine Dragsbæk fra Dansk Firmaidræt, hvis du vil have sparring, et godt råd eller gerne vil i gang med at lede en aktiv arbejdsplads.

 

Stine Dragsbæk
Kollegamotionsekspert
📧 sdr@firmaidraet.dk
📞 29 86 15 12

Credit

Dansk Firmaidræt