Nyeste viden: Rapporten 'Arbejdspladserne i bevægelse' er netop landet
Firmaidræt favner bredt og får flere med i aktive fællesskaber

Særligt de unge erhvervsaktive dyrker firmaidræt med kollegerne på arbejdspladsen – eller i landets firmaidrætsforeninger. Flere mænd end kvinder dyrker firmaidræt. Og til firmaidræt spiller uddannelsesniveauet ikke en rolle.

 

Det viser analyser fra rapporten 'Arbejdspladserne i bevægelse', som Syddansk Universitet netop har offentliggjort i samarbejde med Dansk Firmaidræt.

 

Det er den hidtil største kortlægning af danskernes bevægelsesvaner på arbejdspladserne, og undersøgelsen er baseret på besvarelser fra mere end 83.000 erhvervsaktive danskere.

 

Rapporten undersøger, hvordan og hvorfor danskerne dyrker firmaidræt og kollegamotion – og hvor motion på arbejdspladsen adskiller sig fra danskernes øvrige bevægelsesvaner.

Lad os starte med at zoome ind på, hvem der dyrker kollegamotion og firmaidræt.

 

Og på hvilke aktiviteter der hitter.

Hvem dyrker kollegamotion?

Undersøgelsen viser, at 12,4 % af alle erhvervsaktive danskere dyrker selvorganiseret motion med deres kolleger mindst én gang om ugen.

 

Og her det kvinderne, der trækker i førertrøjen (13,4%) foran mændene (11,4%).

 

Den aldersgruppe, der er mest aktive med deres kolleger, er de 15-29-årige, hvor hele 20 % dyrker selvorganiseret kollegamotion. Det kommer vi tilbage til lidt senere.

Hent grafen som billede her.

Hvem dyrker firmaidræt?

6,8% af alle erhvervsaktive dyrker firmaidræt på deres arbejdsplads eller i en firmaidrætsforening mindst én gang om ugen – og her er mændene i førertrøjen. Der er nemlig flere mænd (7,4%) end kvinder (6,1%), der dyrker firmaidræt.

 

Dét står i modsætning til andre undersøgelser og tyder altså på, at arbejdspladsen og firmaidrætsforeninger særligt er vigtige arenaer og medspillere i forhold til at aktivere de erhvervsaktive mænd.

Hent grafen som billede her.

Gåture og styrketræning hitter

De mest populære aktiviteter blandt de kollegamotionsaktive er ’Gåture i moderat tempo’ (33,2%), ’Styrkeøvelser og styrketræning’ (13,7%) og Løbeture’ (8,4%). Blandt de ti mest populære idrætter, de erhvervsaktive dyrker sammen med deres kolleger, finder vi også konditionstræning, cykling, yoga, friluftsliv, fodbold og crossfit.

 

Det viser undersøgelsen, der altså tegner et billede af, at de mest populære kollegamotionsaktiviteter er dem, der ikke kræver de store, fysiske forudsætninger – og hvor faciliteterne på arbejdspladserne giver rum til aktiviteten.

’Styrkeøvelser og styrketræning’ (19,9%) og ’gåture i moderat tempo’ (18,4%) går igen som de to mest populære aktiviteter blandt de firmaidrætsaktive, der dyrker motion på arbejdspladsen eller i en firmaidrætsforening. Her finder vi dog ’konditionstræning’ (11,3%) på tredjepladsen – efterfulgt af aktiviteter som cykling, yoga, fodbold, meditation/mindfulness og friluftsliv.

De unge tager førertrøjen på

Undersøgelsen viser som nævnt også, at den aldersgruppe, der er de mest aktive firmaidrætsudøvere, er de unge mellem 15 og 29 år.

 

Blandt dem dyrker hver femte motion med kollegerne.

Uddannelsesniveauet er ikke afgørende i firmaidræt

Endnu et interessant fund i undersøgelsen er sammenhængen mellem de erhvervsaktives socioøkonomiske forhold og deltagelsen i firmaidræt. Analyserne viser nemlig, at deltagelse i firmaidræt er mindre påvirket af socioøkonomiske forhold end i den generelle idræts- og motionsdeltagelse. Firmaidrætten favner altså bredere og får flere med i idrætsfællesskaberne.

I andre idrætsfællesskaber ser man en tydelig sammenhæng mellem, hvor lang en uddannelse, man har, og hvor aktiv man er. Når en arbejdsplads tilbyder motion og bevægelse for medarbejderne – eller tager initiativ til fælles aktiviteter – så udlignes denne forskel, og vi danskere er fysisk aktive høj som lav på arbejdspladsen.

 

Dét kommer ikke kun arbejdspladsen til gode, men også hele samfundet.

Undersøgelsen viser altså, at landets arbejdspladser og firmaidrætsforeninger er vigtige sundhedsfremmende arenaer i kampen for at få flere danskere til at dyrke idræt og motion – og til at mindske ulighed i sundhed.

 

Læs hele rapporten ”Arbejdspladserne i bevægelse – undersøgelse af, hvordan og hvorfor vi dyrker firmaidræt og kollegamotion” her.

Credit

Tekst og foto
Dansk Firmaidræt
Rapporten "Danmark i bevægelse" og "Arbejdspladserne i bevægelse"
Bjarne Ipsen og Zakarias Engell, Syddansk Universitet