De unge på landets produktions-, SOSU- og erhvervsskoler skal have det bedre med sig selv og deres kammerater.  Derfor er Psykiatrifonden, Dansk Firmaidrætsforbund, PenSam, SchoolsOnTheRun og en række andre organisationer gået sammen for at starte en fælles optur for de unge.

"Optur United", som projektet hedder, testes lige nu på fem skoler: SOSU Sjælland i Køge, SOSU Sjælland i Næstved, TEC Hvidovre, EUC Sjælland i Næstved og Glostrup Produktionsskole. Netop de unge på produktions-, SOSU- og erhvervsskoler er i fokus, fordi de er i risikozonen for at havne i bunden af statistikkerne, når det handler om fysisk aktivitet og i toppen af statistikkerne for livsstilsygdomme.

"De unge har typisk udfordringer på flere hylder rent helbredsmæssigt. De har måske endda mobning eller lignende oplevelser med i bagagen. Hvis man ikke har overskuddet, ressourcerne og selvtilliden til at kaste sig i lag med sundhed, så er det svært. Det kræver, at de finder støtten og rammerne til det, og det forsøger vi at hjælpe dem med. Det er også noget, vi håber, de tager med sig videre, så de får et langt og godt arbejdsliv", siger forebyggelseschef fra PenSam, Lise Koldkjær.

Hvem kommer først til kantinen? Hvem vil du give et skulderklap i dag? Kan I lave en menneskelig pyramide i pausen? Det er nogle af de mange udfordringer, som 1.500 unge på de deltagende skoler får i Optur United. De tjener point ved f.eks. at sove mindst otte timer om natten, sende sms´er med highfives og ros til klassekammerater og filme en spurt på trapperne.

"Det er meget let at fokusere på det negative, når vi snakker sundhed, og mange unge oplever, at sundhed er uhåndgribeligt og uopnåeligt. Vi vil gerne give de unge positive oplevelser med sundhed sammen med deres klassekammerater", fortæller projektleder Michael Filtenborg fra Dansk Firmaidrætsforbund. 

Peter Risbro Brix
Peter Risbro Brix
Kommunikationskonsulent

Fakta

Bag Optur United står partnerskabet "I Form til Fremtiden", som, ud over de nævnte organisationer, tæller FOA, Erhvervsskolernes ElevOrganisation, Produktionsskoleforeningen og Social og Sundheds- og Pædagogisk assistentelever.

Projektet er støttet med midler fra Sundheds- og Ældreministeriets pulje til partnerskaber for understøttelse af de nationale mål for danskernes sundhed.  

Indsatsen evalueres løbende af Syddansk Universitet, Center for Research in Childhood Health (RICH).