Udfordringer, tests og mandehørm i det digitale træningsfællesskab Rigtige Mænd sjakket skal fortælle forskere om mænds adfærd.

Der vil være nogen alvor i al den galskab, som den 1. marts blev sluppet løs i Rigtige Mænd Sjakket. For mens de mange mænd får sved på panden og en ordentlig portion værkstedshumor, vil stud. cand. scient. i Idræt og Sundhed, René Engelhardt Hansen, være optaget af alle de informationer og tal, som deltagerne i Sjakket skaber.

”Vi skal se på, hvordan et medie kan motivere folk til at leve lidt sundere. I Sjakket anvendes elementer fra spilverdenen, såsom regelsæt, point og konkurrence. Dette er også kendt som ”gamification”. På denne måde bliver Sjakket til et spil, der potentielt kan motivere mændene til at ændre sundhedsadfærd. Det bliver derfor interessant at se, hvordan mændene bruger Sjakket til at motivere dem selv og hinanden”, forklarer René Engelhardt Hansen, der skal følge Rigtige Mænd Sjakket fra sin base på Syddansk Universitet.

Tag ansvar for fællesskabet

Rigtige Mænd Sjakket er et digitalt fællesskab, hvor mændene i hold skal gennemføre udfordringer, tests og konkurrencer, som de løbende bliver sat overfor. Dette vil forhåbentligt også give mændene smag for fordelene ved at have en lidt sundere livsstil.

”Vi giver mændene nogle klare rammer, som de selv skal være med til at forvalte. Målet er at have det sjovt. Mænd kan lide at konkurrere, og de skal i Sjakket opildnes til venligsindet konkurrence med og mod andre. Dette bygger på, at vi har et grundlæggende behov for at være sammen med andre. Men deltagerne skal selv tage ansvar for at skabe fællesskabet og støtte hinanden”, siger René Engelhardt Hansen.

Point til rangliste

Det er gratis at blive en del af Sjakket, hvor der kan laves hold på mellem tre og syv mænd. Første test er en Kraftkarltest, som tester udgangspunktet for deltagernes form. Undervejs vil der være yderligere tests, så deltagerne kan se, om anstrengelserne giver resultater. Der bliver uddelt point, lavet ranglister, og på kryds og tværs af landet kan holdene udfordre hinanden, så et tømrerhold fra Tønder kan måle sig med et hold kollegaer fra Odsherred.

”Når der er en konkurrence forventes det også, at der er en rangliste. Så det bliver interessant at se nærmere på, hvordan deltagerne bliver motiveret af at skulle konkurrere mod andre i spilsystemet, samt hvordan fællesskabet virker som motiverende faktor”, siger René Engelhardt Hansen.

Målet er Rigtige Mænd Løbet

Der bliver i hele landet afholdt Rigtige Mænd Løbet den 24. maj. Ved at følge med på Sjakket kan deltagerne bygge på formen op til løbet, der også tæller med i Sjakket-regnskabet. På den måde bliver der skabt et forløb med en start, når Rigtige Mænd-programmerne toner frem i begyndelsen af april, en mellemliggende periode, hvor deltagerne træner mod det første mål - deltagelse i Rigtige Mænd Løbet. ”Vi kan godt lide starter og afslutninger. Det er der i Sjakket, og i perioden herimellem forberedes deltagerne på at nå målet. I den periode får mændene mulighed for at udvikle sig, få nye kompetencer og vise, hvad de kan”, lyder det fra René Engelhardt Hansen.

Sjakket lever videre efter Rigtige Mænd Løbet. Deltagerne får nye mål, der kommer nye deltagere til, og på den måde bliver der sat gang i en hel bevægelse af mænd, der lever lidt sundere på deres egen måde, som en del af et stort maskulint fællesskab.

Pernille Fløjstrup Andersen
Pernille Fløjstrup Andersen
Kommunikationskonsulent
Kom med i Rigtige Mænd Sjakket