Spænding, sublimt håndværk og særpræget kampgejst. Ambitionsniveauet var knivskarpt blandt eleverne ved dette års Danmarksmesterskab for erhvervsuddannelser - DM i Skills

Af Kim Lykke Andersen

Der var god energi, da Danmarks spirende erhvervsfaglige talentmasse i den sidste weekend i januar byggede, flettede og kokkererede mesterværker til ug med kryds og slange til Skills 2017. Også de elever, som var kommet for at heppe, udviste mesterlig entusiasme for klassekammeraterne i konkurrencerne.

Det blev til lige knap 55.000 besøgende mennesker i Gigantium Aalborg i løbet af mesterskabets tre dage.  Det gør DM i Skills til den største uddannelsesevent i Danmark.

Til konkurrencerne gælder det om at have gode færdigheder og holde et højt fagligt niveau. Og lige præcis denne faglige stolthed vil firmaidrætten gerne være med til at hylde.

I samarbejde med Anti Doping Danmark vil Dansk Firmaidrætsforbund derfor sætte effektiv og dopingfri fysisk træning på dagsordenen. Her skal de sunde kropsidealer fremhæves i øjenhøjde med målgruppen. ”Dette forsøger vi ved at fremhæve træning som meningsfyldt for elevernes faglighed. For eksempel hvordan træning kan forebygge nedslidning for de elever med fysisk krævende arbejde og ruste dem til at mestre deres fag i fremtiden”, udtaler Jacob Emil Talleruphuus, udviklings- og fitnesskonsulent hos Anti Doping Danmark.

Til DM i Skills udfordrede Dansk Firmaidrætsforbund og Anti Doping Danmark eleverne til at deltage i konkurrencer på standen #Mesterligt, der havde fokus på træningsøvelser til håndværksfaget. Her blev udholdenheden testet med styrkeøvelser, og de kreative hjerneceller kom i brug ved en finurlig modellervoks-konkurrence.

Imponerende planke-rekord

På standen blev der planket til den helt store guldmedalje. Over 100 friske drenge og piger deltog i planke-konkurrencen, som fik selv de inderste små mavemuskler til at skælve. Efterfølgende rystede nogen af eleverne så meget på hænderne, at de ikke var i stand til at skrive deres tid og navn på væggen med de mesterlige tider.

Særligt én tid skilte sig ud. Omringet af jublende heppere satte Girmay en imponerende plankerekord på 10:50 minutter. Udover den onde planke fik eleverne også sved på panden ved det interaktive air hockey-spil. Kun ved hjælp af bevægelse kunne pucken komme i mål, og det krævede hurtige skridt, hvis pucken skulle afværges fra at havne i eget net.

Gav alt i sig

Det var således opløftende at se de unge give alt, hvad de havde, til konkurrencerne. Deres kampgejst og fighterinstinkt er det, firmaidrætten gerne vil fremme med #Mesterlig.

”At turde have viljen til at ville skabe noget. Vi skal have modet til at sigte højt og italesætte vores drømme. Det gør dig mesterlig. Måske lykkes det ikke hver gang, men så længe man giver sit bedste, så er det i vores øjne mesterligt”, siger projektansvarlig Merete Spangsberg Nielsen.

Landets erhvervsfaglige elever fortjener derfor stor respekt. Som statsminister Lars Løkke Rasmussen kvitterede med, da han ved åbningsceremonien konstaterede:

”I gør Danmark større, stærkere og smukkere”.