Gadgets bliver i fremtiden mere intelligente, og mængden af data, som kan indsamles, endnu større. det kan gøre os klogere på os selv.

Af Martin Hungeberg, freelance journalist. Foto: Pernille Ringsing

Udviklingen inden for sundheds- og træningsgadgets buldrer derudad i disse år, så hvordan kommer vi til at måle vores liv i fremtiden?

”Vi kommer i højere grad til at behandle os selv som en maskine, hvor alle dele skal spille sammen og optimere vores liv ved hjælp af eksempelvis gadgets. Hvis vi forestiller os, at vi kan sammenkøre data fra, hvad vi har spist, hvordan vi har trænet, og hvordan vores humør har været i løbet af en dag, så kan vi blive meget klogere på os selv”, siger Christiane Vejlø, der er digital trend analytiker hos Elektronista Media.

Allerede i dag er der mange muligheder for at holde styr på kroppens velvære ved hjælp af et smartwatch, en fitnesstracker eller mobilapps. I fremtiden kommer dine gadgets til at gå skridtet videre.

”Over de næste år går vi fra at bede om hjælp, til at vi i højere grad får hjælp, før vi beder om det. Vi vil se meget mere intelligente gadgets. Samtidig vil vi kunne måle vores fysik og mentale tilstand mere præcist med endnu flere parametre end nu”, forklarer Christiane Vejlø.

Perspektiver for virksomheder

Vores teknologiske følgesvende bliver altså klogere, og det betyder, at du skal vænne dig til at kommunikere med din gadget.

”Der findes allerede appen Lark, som har en mild kunstig intelligens. Den fungerer ved, at man chatter med den og besvarer spørgsmål. Den spørger dig, hvad du har fået til morgenmad. Svarer du ”müesli”, så regner den ud, hvordan den sundhedsmæssige sammensætning er for dig. Når du har dyrket motion, roser den dig. Det er én af tendenserne: Vi kommer til at tale mere med gadgets om vores sundhed. Enten i en chatform eller i direkte tale, for vi kan ikke tracke alt endnu”, lyder det fra Christiane Vejlø.

Det kan også være interessant for en virksomhed at bruge oplysningerne, som indsamles.

”Måske kan en virksomhed se i evalueringen af data, at om tirsdagen har vi en nedtur i humøret hos vores medarbejdere. Man vil kunne gå ind og undersøge, hvad det skyldes. Det kan være, at medarbejderne ikke får løbet en tur tirsdag morgen. Eller holder møder tirsdag formiddag, der altid presser dem og gør dem i dårligt humør. Vi vil generelt blive bevidste om mange flere ting, som vi kan lave om på for at optimere vores liv”, slutter Christiane Vejlø.