Holdspil og småspil er godt for din fysiske form og sundhed. Grundig opvarmning og tilpasset træning minimerer skader.

I 15 år har professor i Sport og Sundhed og forskningsleder på Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet, Peter Krustrup, forsket i de fysiske effekter ved fodbold. Spillerne, der er blevet studeret, tjener ikke millioner på deres fodboldben eller underskriver store sponsoraftaler for energidrikke.

De er nemlig helt almindelige danskere i alderen seks til 80+ år, der har sparket, spurtet, holdt pause og luntet med en fodbold ved fødderne. Nogle har været raske og rørige, mens andre har haft livs­stils-­ og andre sygdomme. Resultaterne af spillernes udfoldelser har dog være ret enslydende.

”Fodbold er alsidig og effektiv træning på alle tre fitnessområder: udholdenhedstræning, højintens intervaltræning og styrketræning. Driblinger, skud og accelerationer er gode for muskler og skelet. Pul­sen er høj, og det giver stort kalorieforbrug og er godt for din kondition og dit hjertes størrelse og funktion. Fodbold er medicin”, konstaterer Peter Krustrup og uddyber:

”Fodbold er bredspektret medicin for patienter med type 2 diabetes, forhøjet blodtryk og andre livsstilssygdomme. Det ser vi efter at have samlet resultaterne fra 31 træningsstudier.”

70-årige kvinder på banen

Det er unge som gamle, der har stiftet bekendtskab med motionsfod­bold i Peter Krustrups projekter. Nogle har spillet som børn, andre har set fodbold i fjernsynet, og så har der været grupper, fx kvinder på 70 år, som aldrig har været i nærheden af en banes kridtstreger. Men det viste sig, at alle kunne få noget ud af de små spil.

En stor del af Peter Krustrups forskning har handlet om brugen af fodbold som sundhedsfremmende middel over for bl.a. livsstilssygdomme.

”De positive resultater har vist sig at være uafhængige af, hvor god man er, og om man har prøvet at spille fodbold før. Du løber med bolden, så taber du den, stopper op, vender og så jagter du bolden. Den er hele tiden i gang, og det er spillerne også. Det viste sig, at i alle målgrupper har spillerne en gennemsnitspuls på 80 % af deres maksimale puls”, fortæller Peter Krustrup og påpeger en enkelt regel:

”Der skal være få på banen. Det er småspil: 3x3, 4x4 og 5x5. Det gi­ ver en høj intensitet og involvering. Og holder man sig kun til at træne ved småspil og ikke spille kampe, bliver risikoen for skader minimeret. Der forekommer mellem fem og ti gange flere skader ved 11x11 kampe end ved træning med 5x5”, siger Peter Krustrup.

Boldøvelser i par

Og der bliver endnu færre skader, hvis træningen er begyndt med en grundig opvarmning med balance­ og styrkeelementer og boldøvelser i par.

En stor del af professorens sundhedsforskning har handlet om brugen af fodbold som sundhedsfremmende middel over for bl.a. livsstilssygdomme. De senere år har han i samarbejde med kolleger fra Syddansk Universitet og Københavns Universitet kigget nærmere på andre holdspil, og selv om det fortsat drejer sig om enkeltstående studier, tyder det på, at disse hold­spil også har en positiv effekt på fitness og sundhed.

”Der er lavet undersøgelser på utrænede unge mænd og kvinder i bl.a. håndbold, basket, floorball og lidt på Ultimate (holdspil med frisbee, red.) samt midaldrende i håndbold og ældre i floorball, og der er meget, der indikerer, at disse idrætsgrene i en tilpasset form også har en effekt på de tre fitnessområder. Men der skal mere forskning til, inden vi kan konkludere mere”, siger Peter Krustrup.

Pernille Fløjstrup Andersen
Pernille Fløjstrup Andersen
Kommunikationskonsulent

Fodbold er medicin

  • Resultater fra 31 forsknings- studier viser, at motionsfodbold over tre til seks måneder forbedrer kondital, blodtryk, hvilepuls, fedtprocent, LDL kolesterol og muskelmasse.
  • Resultaterne er hentet fra studier med motionsfodbold for bl.a. 60-85-årige kvinder, mænd med prostatakræft, kvinder med brystkræft, 50-70-årige kvinder med sukkersyge og svage knogler samt mænd med Parkinson.