Opstart af udvalgte udendørs aktiviteter i foreningen - med omtanke

Kulturministeriet offentliggjorde onsdag den 13. maj 2020 de nyeste retningslinjer for udendørs idræt. Dansk Firmaidrætsforbund har på den baggrund tilpasset firmaidrættens retningslinjer for udendørs idræt og aktiviteter, som hviler på myndighedernes vejledning.

Det betyder, at konkrete udendørs aktiviteter så småt - med udgangspunkt i de lokale faciliteter og muligheder - kan afvikles igen ude i foreningerne. Vi opfordrer jer foreninger til at overveje værdien af at starte op på nuværende tidspunkt - og hvad det kan have af både fordele og ulemper.

Retningslinjer for den gradvise åbning af udendørs aktiviteter

De offentliggjorte retninglinjer fra Sundhedsstyrelsen for udendørs idræt, der gør det muligt for idrætsforeninger at starte forsigtigt op med udendørs aktiviteter, kommer sammen med en række krav og retningslinjer. Og det er helt afgørende, at disse retningslinjer bliver overholdt.

 • Man må ikke samles flere end 10 personer.
 • Man skal holde en afstand på 2 meter til andre personer i fysiske aktiviteter - dvs. al idræt. I det offentlige rum gælder en afstand på 1 meter. Se mere i nedenstående afsnit om Udendørs idrætsaktiviteter med fysisk kontakt.
 • Man skal være særlig opmærksom på håndhygiejne – brug håndsprit, hvis der ikke er mulighed for at vaske hænder med vand og sæbe. Der skal altid være vådservietter eller håndsprit (70-85 %) tilgængeligt.
 • Host eller nys i albuen eller i et papirlommetørklæde.
 • Man skal holde sig hjemme, hvis man har symptomer som fx feber, hoste, muskelømhed – og straks gå hjem selv ved milde symptomer.
 • Vær opmærksom på de særlige risikogrupper, som er defineret af Sundhedsstyrelsen.
 • Klubhuse og fælles omklædnings- og badefaciliteter skal fortsat ikke være tilgængelige. 
 • Deltagerne skal være omklædte hjemmefra.
 • Det er et krav, at I hænger Sundhedsstyrelsens plakat op ved den udendørs idrætsfacilitet.

Derudover anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man i forbindelse med træning bruger personligt sportsudstyr (fx ketsjer, bolde og golfkøller). Hvis dette ikke er muligt, skal man være særlig opmærksom på rengøring af fælles kontaktflader, hver gang en person er færdig med at bruge udstyret.

 

Inspiration til udendørs aktiviteter
 • Single-kampe i tennis og padel
 • Fodtennisturnering (en-mod-en) - som erstatning for fodboldkampe
 • Udendørs Yoga
 • Skov-crossfit
 • Orienteringsløb
 • Udendørs Indoor Bike

Anlæg og faciliteter

Når der dyrkes udendørsaktiviteter på kommunale anlæg, skal I være opmærksomme på de kommunale restriktioner og følge disse. Vi opfordrer jer derfor til at gå i dialog med jeres respektive kommune i forhold til at starte aktiviteter op.

Overvej at fjerne borde og bænkesæt, så det ikke indbyder til socialt samvær før og efter aktiviteterne. 

Cafeteria må kun holde åbent, hvis I har en forpagter, der er afhængig af indtjening - og hvis de kan overholde krav til afstand og rengøring.

 

Adgang til toilet - i begrænset omfang og med forholdsregler

I kan i begrænset omfang tilbyde toiletfaciliteter for medlemmer, frivillige og ansatte - hvis I indretter og vedligeholder dem hensigtsmæssigt.

Det betyder bl.a., at I skal sørge for hyppig rengøring (min. 1 gang dagligt), bruge servietter frem for håndklæder og tage højde for, at der ikke opstår kødannelse ved toiletterne.

Sådan kan I dyrke sammenholdet udenfor i foreningen

Det skal selvfølgelig være sundhedsmæssigt forsvarligt at mødes i firmaidrætsforeningerne. Den generelle anbefaling er, at flere udendørs idrætter og alle indendørs aktiviteter fortsat holdes lukket på grund af Corona-situationen. 

Inspiration til mulige udendørsaktiviteter - med udgangspunkt i retningslinjerne

 • Single-kampe i tennis og Padel
 • Fodtennisturnering (en-mod-en)
 • Udendørs Yoga
 • Skov-crossfit
 • Orienteringsløb (find o-poster)
 • Udendørs Indoor Bike

Ryk indendørs aktiviteter udenfor - med omtanke

Der er mulighed for, at I konverterer klassiske indendørs idrætter til udendørs aktiviteter - hvis I har de fornødne faciliteter og overholder sundhedsmyndighedernes retningslinjer. I kan fx rykke Indoor Bike udenfor, hvor I sikrer 2 meters afstand mellem hver deltager, max. 10 deltagere og grundig rengøring af cykler før og efter brug. 

Udendørs idrætsaktiviteter med fysisk kontakt

I kan også gennemføre aktiviteter med fysisk kontakt - fx fodbold - hvis I fortsat har stor opmærksomhed på og følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Det gælder især hygiejne, afstand og at forebygge kontaktsmitte. Vær opmærksom på, at I kun må tilbyde træningsrelaterede aktiviteter - ikke turneringer, stævner og lignende. 

Har I flere grupper med max. 10 personer på samme ude-areal/idrætsanlæg på samme tid, skal I sikre tilstrækkelig afstand mellem grupperne - så de ikke udgør én samlet gruppe. Det kan I fx gøre ved at dele området op i felter med klar afstand mellem hvert felt (min. 2 meter), så hver gruppe har hvert sit eget felt. 

Alle idéer til mulige udendørs aktiviteter er til inspiration og afhænger naturligvis af, om foreningen har de nødvendige fysiske faciliteter og frivillige til aktiviteterne. Og vigtigst af alt - at I kan sikre at overholde retningslinjerne. 

Udviklingskonsulenterne

Bo Ravn Bertelsen
Bo Ravn Bertelsen
Udviklingskonsulent
Dan Regnar Hansen
Dan Regnar Hansen
Udviklingskonsulent
Morten Andersen
Morten Andersen
Udviklingskonsulent
Brian York
Brian York
Udviklingskonsulent
Klaus Almind
Klaus Almind
Udviklingskonsulent
Rikke Line Klockars-Jensen
Rikke Line Klockars-Jensen
Udviklingskonsulent
Carsten Hansen
Carsten Hansen
Udviklingskonsulent
Lars Graversen
Lars Graversen
Udviklingskonsulent
Sannie Kalkerup
Sannie Kalkerup
Udviklingskonsulent
Vigtigt at komme i gang med kollegamotionen – også med de restriktioner, som coronakrisen sætter. Vi er klar til at hjælpe med gode og konkrete idéer! Skriv til os her el. ring på 4647 3100